Nuchter blijven voor een onderzoek: waarop letten als je diabetes hebt?

Nuchter blijven is voor een persoon met diabetes geen evidentie, maar als je met enkele aandachtspunten rekening houdt, hoeft dit zeker geen probleem te zijn. 

Neem je diabetestabletten in? Dan zal je vaak gevraagd worden deze niet in te nemen de ochtend van het onderzoek. In sommige omstandigheden, bv. onderzoek met contrast, zullen metformine of combinatietabletten die metformine bevatten de avond voordien reeds stopgezet worden. Ook je insulineschema zal vaak aangepast worden. Zo geldt voor snelwerkende insuline normaal de regel ‘niet eten is niet spuiten’. Je behandelend team kan jou een individueel advies geven. Bespreek je vraag dus zeker met hen.
 
Enkele andere bijkomende tips zijn: 
  • Denk eraan om bij elk onderzoek een lijst van je medicatie bij je te hebben. Neem zeker ook je glucosemeter en -strips mee.
  • Volg je suikerwaarden goed op tijdens de dag dat je nuchter moet blijven. Zo kan er tijdig worden ingegrepen bij te hoge of te lage suikerwaarden.
  • Breng ook je insulinepen en medicatie mee. Als je de volgende maaltijd in het ziekenhuis moet nemen, kan je onmiddellijk de juiste insuline inspuiten of medicatie innemen.