Paasontbijt of -brunch: hoe volop genieten als je diabetes hebt?

Pasen staat weer voor de deur en dat betekent  gezellig samen zijn met familie en vrienden. Ook een heerlijke paasbrunch mag hier niet ontbreken. Met deze ‘tips and tricks’ kan je optimaal genieten!

Croissants, koffiekoeken met rozijnen en chocoladebroodjes zijn allemaal echte ‘brunch-klassiekers’. Ze bevatten echter veel vetten en/of suikers. Betekent dit dat je hier niets van mag eten? Nee, natuurlijk niet. Maar beperk deze zeer sterk. Houdt in het achterhoofd dat slechts 25 g croissant (= 1/2) en +/- 30 g van een koffiekoek (= 1/3) overeen komen met één bruine boterham wat koolhydraten betreft. Let er wel op dat het gewicht van koffiekoeken sterk kan verschillen!  Hier vind je enkele gezondere (én lekkere) alternatieven.

 • Kies voor een bruine toast met avocado, groenten of groentespreads zoals hummus. Gebruik liever geen boerenboter. Maar vervang door een margarine of een groentespread voor extra smaak. Beiden bevatten, in tegenstelling tot boerenboter, goede vetten.
 • Er bestaan heel wat lekkere broodsoorten. Je kan ook kiezen voor stokbrood, sandwiches of pistolets. Eén snede brood komt overeen met 20 g stokbrood (= 10 cm van een dun stokbrood), 25 g sandwich (= 1/2) en 20 g pistolet (= 1/2).Probeer indien mogelijk steeds te gaan voor de volkoren variant.
 • Beperk het zoet beleg en kies in de plaats voor vers fruit. Schijfjes banaan of aardbei zijn een lekker broodbeleg. Fruit bevat ook koolhydraten, maar daarnaast is het ook een bron van vezels en vitaminen. Een suikerarme confituur is ook een goed alternatief.
 • Als je hartig beleg wilt, kies dan voor gerookte zalm, kipfilet, hesp of vetarme kaas zoals platte kaas, ricotta en verse smeerbare geitenkaas. Je kan het eventueel op smaak brengen met schijfjes radijs of verse kruiden.
 • Ook (magere) ongesuikerde yoghurt of platte kaas is een goed alternatief. Voeg er eventueel wat stukjes fruit aan toe.
 • Wat zeker niet mag ontbreken tijdens Pasen zijn eieren. Je kan kiezen voor een gekookt ei of een omelet (met groenten). Ook lekker op geroosterd brood!
 • Een groentesalade met een light dressing en eventueel afgewerkt met noten, ei, kip of vis kan ook perfect voor een brunch. Maar ook een vers bereide soep kan bij elke gelegenheid.
 • Ga voor koffie, thee of (bruisend) water. In fruitsap zitten namelijk erg veel suikers. Vind je water saai? Voeg er dan enkele schijfjes citroen aan toe. Dit geeft meer smaak en ziet er bovendien veel leuker uit!
 • Wie Pasen zegt, denkt meteen ook aan chocolade. Een klein chocolade-ei van 25 gram (ter grootte van een kippenei) of de helft van een gewoon chocolade-ei is ongeveer 1 koolhydraatportie (= 12,5 gram koolhydraten). Door een chocolade-ei van deze grootte te eten en een snede brood weg te laten, behoudt je maaltijd dezelfde koolhydraataanbreng. Als je bovendien de chocolade als toespijs gebruikt, bespaar je ook op beleg en zal ook de energie-aanbreng niet veel hoger liggen.
   

Organiseer je zelf een brunch?  Dan kan het recept van de maand je alvast op weg helpen.