Portret van een vrijwilliger

Geert Van Vlaenderen

Meer dan 500 vrijwilligers vormen het kloppend hart van onze vereniging. Wie zijn deze mensen? Wat drijft hen? Een portret van twee trouwe vrijwilligers.

Zowel mensen met een persoonlijke link met diabetes: zij die zelf diabetes hebben, hun ouders, partner, als professionele hulpverleners engageren zich dagelijks voor ons. Iedereen zet zich in volgens zijn of haar eigen capaciteiten en elk engagement is waardevol. Wie zijn deze mensen, wat drijft hen? Wij trokken naar Geert Van Vlaenderen, actief binnen de plaatselijke afdeling Brugge en naar Jeannine Jansen van de afdeling Antwerpen-Noord.
 

Wat heeft jou er toe aangezet om vrijwilliger te worden bij de Diabetes Liga?

Geert: “Ik heb nu 26 jaar diabetes type 1. Toen ik voor het eerst deelnam aan een activiteit van de toenmalige Vlaamse Diabetes Vereniging ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik stelde vast dat het contact met andere mensen met diabetes van onbetaalbare waarde is. Daarenboven was het snel duidelijk dat je ook aan zeer veel informatie komt die je helpt bij het dagelijkse leven met diabetes.

Jeannine: “Als ‘gewoon’ lid zag ik het enthousiasme waarmee de vrijwilligers druk doende waren met het organiseren van allerlei activiteiten, voordrachten en dergelijke. Na een babbel met de verantwoordelijke van het verdeelpunt in mijn buurt, ben ik mee in het bestuur van Antwerpen-Noord gestapt.”
 

Welke functie vervul je als vrijwilliger? Wat houden je taken in?

Geert: “Ik startte in 1995 als secretaris van de Plaatselijke Afdeling Brugge. Later was ik penningmeester en momenteel ben ik ondervoorzitter van deze afdeling. Ik heb ook jarenlang de afdeling vertegenwoordigd in de provinciale vergaderingen. Daarnaast ben ik lid van de Algemene Vergadering en vertegenwoordig ik onze afdeling in de werkgroep wandelingen. Ik help bij het coördineren van de activiteiten, vooral de jaarlijkse wandeldag en de wekelijkse volleybal- avonden.”

Jeannine: “Momenteel ben ik binnen onze afdeling webmaster, verzorg ik het ledenbestand en beheer ik het verdeelpunt Deurne. Vanuit de plaatselijke afdeling zit ik ook in de Gezondheidsraad van de gemeente Wijnegem en werk van daaruit mee aan de organisatie van activiteiten rond gezondheid. Vanuit de stuurgroep van Lokale Multidisciplinaire Netwerken werk ik mee aan de organisatie van de zorgtrajecten. Op het ‘centrale’ niveau van de Diabetes Liga maak ik deel uit van de Commissie Opleidingen en van de werkgroep rond ledenbeleid.”
 

Wat motiveert jou in het vrijwilligerswerk bij de Diabetes Liga?

Geert: "Als je vaststelt dat wat je als vrijwilliger doet zin heeft, dan is dit een motivatie om verder te gaan. Wanneer deelnemers van activiteiten terugkeren omdat het hen iets heeft bijgebracht, dan weet je dat je goed bezig bent. Als de wandelaars steeds in grote getale opnieuw deelnemen aan de jaarlijkse wandeldag, dan geeft dit moed en voldoening. Wij delen schouderklopjes uit aan mensen met diabetes, maar we krijgen er ook af en toe één terug uit dankbaarheid. Dat is onbetaalbaar.

Jeannine: “Al mijn activiteiten leveren mij stuk voor stuk interessante contacten op. Ook de appreciatie die je voor je werk krijgt van de leden en van het secretariaat, stemt je steeds weer vrolijk … En dat is voor mij dan meteen ook de beste motivatie om verder te doen.”
 

Hoe zou je mensen overtuigen om zich ook in te zetten als vrijwilliger voor de Diabetes Liga?

Geert: “Vrijwilligerswerk doe je vooral om mensen te helpen. Dit betekent het organiseren van activiteiten, het helpen bij de verkoop van materiaal, het bijhouden van de website, enz …  Maar het heeft ook het voordeel dat je veel mensen ontmoet uit de diabeteswereld en steeds zelf op de hoogte bent van wat er leeft in diabetesland. Ik zou het iedereen aanraden!

Jeannine: “De Diabetes Liga heeft voortdurend nood aan mensen die hetzij vanuit hun beroepservaring, hetzij vanuit hun enthousiasme willen mee aan de kar duwen. Dat engagement kan gaan naar de dagelijkse werking, maar ook naar een eerder occasioneel advies of materiële hulp.”

 

Iets voor jou?

Wil je zelf graag iets betekenen voor anderen, nieuwe dingen leren, ervaring op doen, tonen waar je goed in bent of wil je meedenken over het beleid van de Diabetes Liga … Wacht niet langer en word vrijwilliger van de Diabetes Liga.

Bezorg ons een e-mail met je gegevens: vrijwilliger@diabetes.be of bel 09 220 05 20.