Wat is de correcte lengte voor pennaaldjes?

Er zijn verschillende lengtes van pennaaldjes beschikbaar, maar in bijna alle omstandigheden zijn de korte naaldjes van 4 mm de veiligste keuze.

Er zijn verschillende lengtes van pennaalden op de markt. Zo heeft de Diabetes Liga pennaaldjes van 4, 5, 6 en 8 mm in het assortiment.  In België zijn nog steeds pennaaldjes van 12 mm verkrijgbaar. In de recentste Belgische aanbevelingen voor insulinetoediening* (2016) werd nogmaals bevestigd dat een naald van 4 mm lang genoeg is om voldoende diep in de huid door te dringen en het onderhuidse vetweefsel te bereiken. Deze naaldlengte wordt dan ook algemeen beschouwd als de veiligste pennaald voor volwassenen en kinderen ongeacht leeftijd, geslacht of BMI.
 

Enkele tips bij specifieke situaties

  • Ook bij personen met obesitas is een naald van 4 mm veilig en effectief. Een naald van 5 mm is ook acceptabel.
  • Zeer jonge kinderen (6 jaar en jonger) en zeer magere adolescenten en volwassenen gebruiken best een naald van 4 mm met huidplooi en brengen de naald loodrecht in.
  • Gezien de afname van buikvet door de vergrote baarmoeder gebruiken zwangere vrouwen best een pennaald van 4 mm.

 

Bovenstaande aanbevelingen gelden voor de meeste personen die injecteren. Het is echter onvermijdelijk dat er individuele uitzonderingen zijn. Voor individueel advies zijn je arts of diabetesverpleegkundige de aangewezen personen om jou te helpen bij de keuze van de naaldlengte.

Meer informatie kan je terugvinden in het artikel rond injectietechnieken dat verscheen in Diabetes Info 1/2017.
 

* “Nieuwe Belgische aanbevelingen voor insulinetoediening” © BD 2016