Wat kun je doen met pompoen?

Halloween is al even voorbij, maar dit geldt niet voor het pompoenseizoen. Pompoen biedt, naast er een griezelig gezicht uit te snijden, ook veel mogelijkheden in uiteenlopende gerechten. Zo wordt de groente vaak gebruikt in soep en ovenschotels. Maar heb je al gedacht aan een puree waarin pompoen aardappels vervangt of zelfs pompoen in je koffie?

Er zijn een aantal pompoenvariëteiten, met verschillen in smaak, kleur en vorm. De wat kleinere Hokkaido-pompoen, een van oorsprong Japanse pompoen die ook in ons klimaat goed gedijt, is een van de meest smaakvolle rassen. De schil kan meegegeten worden. De Butternut-pompoen is peervormig en heeft een eerder nootachtige smaak. Deze pompoen kun je beter schillen voor gebruik, omdat de schil taai is. Een minder bekende pompoen is de spaghetti-pompoen, die uiteenvalt in spaghettislierten na het garen. De slierten schraap je gemakkelijk met een vork uit de schil en zijn zeer geschikt als vervanger voor pasta!

Pompoen is vezelrijk, en bevat onder andere veel vitamine A, C en E. Pompoen kan ingezet worden om minder koolhydraten (en meer groenten) te eten, door pompoen te gebruiken in plaats van pasta of aardappelen. Pompoen heeft van nature een zachte, zoete smaak. Hierdoor is de groente uitermate geschikt voor zowel hartige of zoete gerechten. Ongemerkt groente binnenkrijgen? Bak eens een pompoentaart! Door de zoete smaak van pompoen, hoef je zelfgemaakte pompoentaart amper te zoeten. Eet smakelijk!