Ziek! Wat nu?

De temperaturen zakken zienderogen en er treedt al vaker een gure herfstwind op. Het moment waarop vervelende verkoudheden, koorts of een keelontsteking je onderuit proberen te halen. Ziek zijn is voor niemand leuk, maar voor personen met diabetes komt er nog eens bij dat je glycemie behoorlijk ontregeld kan worden. Hoe komt dit en wat kan je er aan doen?

Ziekte wordt door het lichaam als een soort stress ervaren, die de glycemie aanzienlijk kan doen stijgen. Bij koorts moet je hier extra voor opletten. Bij een verhoogde glycemiespiegel ga je het teveel aan suiker uitplassen, wat het risico op uitdroging verhoogt. Drink daarom steeds voldoende water. De forse, langdurige verhoging van de bloedglucosewaarden kan voor een persoon met diabetes type 1 leiden tot ketoacidose (verzuring van het bloed). Een snelle en zoetruikende ademhaling, droge mond, buikpijn en braken zijn symptomen die hierop kunnen wijzen. Zoek in deze omstandigheden meteen medische hulp.

Heb je  weinig of zelfs geen eetlust? Bouw je insulinedosis dan niet zomaar af. Bij ziekte en zeker in geval van koorts, heeft het lichaam juist meer insuline nodig. Vaak zal je dus extra snelwerkende insuline moeten bijspuiten om de verhoogde glycemie te corrigeren.

Tips om je glycemie bij ziekte onder controle te houden:

  • Drink voldoende water (bv. elk halfuur één glas water).
  • Controleer regelmatig je bloedglucosewaarden en corrigeer indien nodig.
  • Wees waakzaam voor koorts, meet regelmatig je temperatuur.
  • Probeer koolhydraten, onder de vorm van licht verteerbaar voedsel, te eten. Lukt dit niet? Drink dan suikerhoudende dranken.
  • Pas op met hoestsiroop. Vaak bevatten deze veel suiker. Vraag expliciet naar een suikervrije hoestsiroop.
  • Veel braken kan in combinatie met hoge glycemiewaarden wijzen op ketoacidose. Neem onmiddellijk contact op met het diabetesteam.
     

Tot slot

Voorkomen is beter dan genezen. Wist je dat, bij een griepinfectie, een persoon met diabetes drie keer meer risico loopt op ernstige verwikkelingen zoals een longontsteking of ziekenhuisopname? Laat je dus zeker inenten met het griepvaccin!