Wat betekent diabetes genezen?

vraagteken

Echte genezing van diabetes houdt in dat er geen verdere nood is aan medicatie of insuline. De aanpak bij diabetes type 1 is anders dan bij diabetes type 2.

Echte genezing van diabetes houdt eenvoudig gesteld in dat de bloedglucosewaarden terug normaal worden zonder verdere nood aan medicatie of insuline. Om dit te bereiken is eerst en vooral een grondig begrip van de aandoening en de oorzaken nodig. We weten bijvoorbeeld dat de onderliggende oorzaken van type 1 en type 2 diabetes sterk verschillen. Een blijvende oplossing voor wie type 1 diabetes heeft, is dus niet noodzakelijk een oplossing voor type 2 diabetes, en vice versa. Bij beide diabetesvormen spelen naast erfelijke voorbestemdheid ook omgevingsfactoren een rol, maar die zijn onvolledig begrepen.
 

Genezing van diabetes type 2?

We weten wel dat gezonde voeding en voldoende beweging zeer goed helpt om type 2 diabetes te voorkomen bij personen die risico lopen. Bestaande type 2 diabetes genezen betekent niet alleen de bètacelfunctie herstellen, maar ook het onderliggende probleem van slechte insulinewerking aanpakken, wat niet zo evident is. Gewichtsverlies kan type 2 diabetes in een beginstadium even doen 'verdwijnen', maar een genezing is het zeker niet. Bariatrische chirurgie (bv. maagverkleining) bij personen met type 2 diabetes en obesitas is de laatste jaren wel een beloftevolle optie gebleken: de glucoseregeling herstelt zich nog voor men significant vermagert, mogelijk door bepaalde hormonale veranderingen.
 

Genezing van diabetes type 1?

Vooral bij type 1 diabetes hebben we veel hypothesen maar weinig zekerheid over de uitlokkende factoren: is er een virus in het spel, is één of ander voedingsbestanddeel in de vroege levensfase de boosdoener of heeft het misschien iets te maken met te weinig blootstelling aan zonlicht? Zelfs wanneer we erin zouden slagen om type 1 diabetes op basis van die kennis te voorkomen, is dat natuurlijk niet onmiddellijk een oplossing voor wie nu al diabetes heeft. Type 1 diabetes stelt ons immers voor een voldongen feit. Net als bij andere auto-immuunaandoeningen is het lichaam niet meer in staat behoorlijk het onderscheid te maken tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd. Eens de aandoening is uitgelokt, begint een onomkeerbare kettingreactie die leidt tot de vernietiging van de meeste insulineproducerende bètacellen. Om genezing een kans te geven moet dus zo vroeg mogelijk worden ingegrepen.
Voor de genezing van type 1 diabetes zijn volgende aandachtspunten essentieel:

  1. het immuunsysteem terug in evenwicht brengen
  2. de (resterende) bètacellen zo goed mogelijk beschermen
  3. bètacellen opnieuw aanvullen.
 
Deel dit bericht
Deel dit bericht