Wat is HALT2Diabetes?

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen opgespoord en begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken. 

In HALT2Diabetes wordt een tweestapsstreening, met de FINDRISC als eerste stap, gebruikt bij 45-plussers. Deze vragenlijst kan worden afgenomen in de huisartsenpraktijk maar wordt ook breed verspreid via de community. Bij een FINDRISC score vanaf 12 wordt aan verdere cardiometabole risicoprofilering gedaan door de huisarts (bepaling van de nuchtere glycemie en het cardiovasculaire risico). 


Personen geïdentificeerd met een verhoogd risico op type 2 diabetes krijgen via de huisarts toegang tot de nodige leefstijlbegeleiding: Groepssessies Gezonde Voeding op VerwijzingBewegen op Verwijzing, Rookstopbegeleiding en andere lokale leefstijlinitiatieven.


Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes hebben een gekend hoog risico op type 2 diabetes. Bij hen is het belangrijk om jaarlijks de nuchtere glycemie en het cardiovasculair risico te berekenen onafhankelijk van hun leeftijd, en de FINDRISC score hoeft niet eerst berekend te worden. Zij kunnen dus sowieso deelnemen aan de Groepssesies Gezonde Voeding op Verwijzing. Ga naar www.zoetzwanger.be voor alle info over zwangerschapsdiabetes.

 

HALT2Diabetes loopt in opdracht van de Vlaamse overheid en in nauwe samenwerking met Vlaams Instituut Gezond Leven en Domus Medica.

 

Partners

 

               

 

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht