Welk materiaal heb je nodig?

bloedglucosemeters

Je hebt specifiek materiaal nodig om je bloedglucose te meten, en om medicatie zoals insuline toe te dienen.  

Materiaal om je bloedglucose te meten

Om zelf je bloedsuikerspiegel te controleren, heb je eerst en vooral een bloedglucosemeter nodig. Dit is een klein toestel dat toelaat om de glucose te bepalen in een druppeltje bloed. Voor de metingen zelf heb je ook glucosestrips nodig. Belangrijk is dat elke glucosemeter werkt met eigen glucosestrips. Sommige meters hebben in plaats van individuele strips zogenoemde testcassettes, waarmee een aantal metingen uitgevoerd kunnen worden. Een glucosemeter werkt steeds op batterijen. Sommige meterfirma’s sturen op vraag gratis batterijen op.

Voor de vingerprik heb je een prikpen nodig met lancetten. Bij elke glucosemeter wordt een specifieke prikpen geleverd maar er is geen enkel bezwaar om de prikpen van een ander merk te gebruiken.
Je moet er wel rekening houden dat elke prikpen met een specifiek type lancetten werkt.

Veel personen met diabetes hebben via de conventie of het zorgtraject diabetes recht op een gratis glucosetoestel en ookeen aantal strips en lancetten. Ook de mutualiteit geeft soms tegemoetkomingen voor diabetesmateriaal.
 

Materiaal bij injectietherapie

Voor de toediening van insuline heb je vaak de keuze uit voorgevulde pennen of herbruikbare pennen. Voorgevulde pennen kun je op basis van een voorschrift van je behandelende arts gratis bekomen bij de apotheek. De herbruikbare insulinepen kan je arts gratis aanvragen bij de firma. De insulineflacons voor in de herbruikbare pen worden gratis verdeeld via de apotheek (op basis van een doktersvoorschrift). Voor de toediening van incretinomimetica (= inspuitbare medicatie) zijn er enkel voorgevulde pennen beschikbaar. Voor alle insulinepennen en voor de meeste incretinomimetica heb je pennaaldjes nodig. Enkel voor de incretinomimetica die je maar 1 keer per week toedient, zijn er geen aparte injectienaaldjes nodig.

Bij hoge temperaturen verliest insuline en inspuitbare medicatie vlugger zijn werking. ‘Friotasjes’ zijn handige koeltasjes om dit probleem te voorkomen.

Het kan gebeuren dat je je vergeet in te spuiten of eraan twijfelt of je al hebt gespoten. Indien dit vaker voorkomt, kunnen de pendopjes met een geheugenfunctie zoals Timesulin®, handig zijn. Ze laten zien hoeveel tijd er is verstreken sinds de laatste injectie.
 

Materiaal insulinepomp en hulpmiddelen

Personen die een insulinepomp dragen, krijgen het grootste deel van de basisbenodigdheden (insulinepomp, batterijen, katheter met naald en fixatiemateriaal) via de pompconventie. Dagelijks een insulinepomp gebruiken is soms wat onhandig. Er is daarom ook een ruim aanbod van accessoires om de insulinepomp op een praktische manier te dragen bijvoorbeeld hemdjes met opbergzakje voor jonge kinderen, tasjes, broekbanden, broekclips …

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht