Welke bloedglucosemeters zijn er?

bloedglucosemeters

Momenteel zijn er heel wat verschillende kwalitatieve bloedglucosemeters op de markt. De meeste hebben vrij vergelijkbare eigenschappen maar er zijn wel onderlinge verschillen. De uiteindelijke keuze wordt individueel bepaald. 

Wat hebben alle glucosemeters gemeen?

  • Bij elke glucosemeter wordt een specifieke prikpen geleverd, maar er is geen enkel bezwaar om de prikpen van een ander merk te gebruiken.
  • Een batterij is meestal essentieel om de meter te laten functioneren. De levensduur is uiteraard beperkt! De meeste meters werken met zogenaamde knoopcelbatterijen, in andere gevallen is opladen via USB of stekker mogelijk.
  • Bij elke meter hoort een bepaald type teststrip.
  • Bijna alle toestellen schakelen automatisch in bij het inbrengen van een strip en schakelen ook automatisch weer uit.
  • De testsnelheid is voor de meeste meters vrij vergelijkbaar, ongeveer 5 seconden.
  • Glucosemeters werken alleen correct binnen een bepaald temperatuurbereik. Er zijn op dit vlak kleine verschillen tussen de toestellen maar algemeen kunnen extreme temperaturen bij geen enkel toestel correcte waarden garanderen. Vaak krijg je een foutmelding als het te warm of te koud is om betrouwbaar te werken.
  • Bij gebruik van elke bloedglucosemeter is een zekere afwijking op de reële waarde (zoals gemeten in het labo) onvermijdelijk. Deze afwijking mag echter niet meer dan 15 mg/dl bedragen als de glycemie lager ligt dan 75 mg/dl en niet meer dan 15% bij waarden groter dan of gelijk aan 75 mg/dl.
  • Elk toestel heeft een ingebouwd geheugen dat in de meeste gevallen elektronisch (via software) kan worden uitgelezen en in elk geval kan worden gebruikt om na verloop van tijd je resultaten nog eens na te kijken als je ze bv. bent vergeten opschrijven in je dagboekje

 

Welke bloedglucosemeter kiezen?

Misschien heb je voldoende aan een eenvoudige weergave van je bloedglucosewaarden. Dan zullen een aantal extra opties je weinig zeggen. Het kan soms nuttig zijn dat je kunt zien wanneer je hebt gegeten of dat je eraan herinnerd wordt dat je eigenlijk moet meten. Als je zelf meer gegevens wil ingeven zoals het aantal koolhydraten, de hoeveelheid ingespoten insuline, het uur van slapengaan of andere notities, kan dit mee de keuze bepalen.

Wil je nog meer uit een meter halen? Sommige meters laten toe allerlei statistieken te maken. Of geven je een advies hoeveel insuline je moet spuiten aan de hand van zelf ingevoerde gegevens. Enkele meters zullen je ook spontaan vertellen dat de waarde die je hebt gemeten wijst op een hypo of een hyper d.m.v. een alarmfunctie. Of je wordt net extra beloond door een positief symbooltje (smiley) bij waarden binnen een bepaald doelbereik. Vooral kinderen en jongeren kunnen hier houvast aan hebben.

Voor wie nood heeft aan nog meer spitstechnologie bestaan er zelfs meters die aan je insulinepomp of iPhone kunnen gekoppeld worden.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht