Zenuwaantasting

voetcontrole

Diabetes kan de prikkelgeleiding via de zenuwbanen verstoren, wat neuropathie wordt genoemd. Lange zenuwbanen zijn kwetsbaarder dan kortere, vandaar dat de klachten dikwijls in de voeten beginnen .

Symptomen

De tekens ter hoogte van de voeten kunnen uiteenlopend zijn: het kan variëren van een voet die ‘slaapt’, tot jeukerige, branderige last, of het ontstaan van een soort rusteloosheid, waardoor je je voeten niet meer stil kan houden. Eigenaardig genoeg treden deze verschijnselen vooral ’s nachts op. In extreme gevallen kan bij sommigen een vrijwel totale gevoelloosheid en bij anderen een moeilijk te verdragen pijn ontstaan. De gevoelloosheid is gevaarlijk, want daardoor voelt men ook druk of pijn veel minder.

Neuropathie kan ook invloed hebben op de werking van andere organen. Zo kunnen problemen met de bloeddruk ontstaan, een vertraagde maaglediging, constipatie of diarree, moeilijkheden met het ledigen van de urineblaas, erectieproblemen bij mannen en vaginale droogheid of verminderde gevoeligheid van de clitoris bij vrouwen.

Bespreek dergelijke problemen met je arts. Hij/zij zal je kunnen vertellen of de problemen het gevolg zijn van diabetes of een andere oorzaak hebben en een behandeling voorstellen.

 

Opsporing

Jaarlijks is zeker een screening nodig met een monofilamentje. Dit is een soort 'visdraadje', waarmee een zekere druk kan uitgeoefend worden op de voetzool. Zo kunnen de gevoelszenuwen in de voeten eenvoudig getest worden. De andere vormen van neuropathie worden vooral door de arts opgespoord door een bevraging van je klachten en klinisch onderzoek. Bij problemen zal de arts aanvullend onderzoek aanvragen.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht