Zijn dieetproducten nuttig?

light

Suiker vervangen door een zoetstof is niet altijd voldoende om een product ‘gezonder’ te maken.

Tegenwoordig vindt men meer en meer producten met als benaming 'suikerarm', 'zonder suiker', 'geschikt voor diabeten'. Hierbij moeten volgende vragen gesteld worden: of deze producten nu gezonder zijn, minder energie leveren en beter geschikt zijn voor mensen met diabetes.

Het spreekt voor zich dat het eenvoudig vervangen van suiker door een zoetstof of een vervangsuiker niet altijd voldoende is om een gezonder voedingsmiddel te bekomen. Een gezond voedingsmiddel moet ook vetarm zijn, vooral arm aan verzadigd vet en indien mogelijk vezelrijk. Het is zeker niet eenvoudig om goede en minder goede producten uit het grote assortiment te onderscheiden. Vooral mensen met type 2 diabetes en verwanten laten zich vaak door de verwarrende slogans tot de aankoop van dit gamma producten verleiden. Nochtans zijn er in het gewone productengamma heel wat voedingsmiddelen te vinden die niet alleen voor de gezonde populatie, maar ook voor mensen met diabetes een betere keuze zijn zoals light frisdranken, light yoghurt, light dressing, light kazen, light confituur, enz.


De term 'light'

De term 'light' betekent 'minder' van een bepaalde voedingsstof. Zo zijn er lightproducten met minder vet, zout, suiker, alcohol .... . 'Light' dekt dus een hele lading.
Bepaalde light-producten leveren echter evenveel energie als het gewone product. Bekijk dus goed de samenstelling van dergelijke producten en vergelijk deze met de gewone producten.
Het gamma producten is zo verscheiden en zo uitgebreid, dat je best aan een diëtist(e) vraagt of een bepaald lightproduct in de voeding kan worden gebruikt.
Light frisdranken zijn steeds energievrij en beïnvloeden het bloedsuikergehalte niet.


Zonder suiker

Producten met benamingen zoals 'zonder suiker' geven vaak de indruk dat deze voedingsmiddelen geen koolhydraten meer bevatten en vrij te gebruiken zijn. Niets is echter minder waar. 'Zonder suiker', 'suikervrij' of een gelijkaardige benaming betekent enkel dat er geen gewone suiker aan het voedingsmiddel is toegevoegd. Deze producten kunnen ofwel enkel natuurlijke suiker bevatten (bv. vruchtensuiker of moutsuiker) of gezoet zijn met polyolen of energievrije zoetstoffen. Polyolen (bv. maltitol, sorbitol, .), veelal verwerkt in de zogenaamde diabetesproducten, hebben als voornaamste nadeel dat ze bij het gebruik van grote hoeveelheden buikpijn veroorzaken.
Het is dus héél belangrijk kritisch de samenstelling op de verpakking te bekijken, wat niet altijd eenvoudig is. Veel producten geven echter zeer onduidelijke of soms onvolledige informatie.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht