Diabetes bij kinderen

Wanneer diabetes bij kinderen wordt vastgesteld, gaat het meestal om type 1. De oorzaken zijn nog niet helemaal duidelijk. 

In België krijgen jaarlijks ongeveer 300 kinderen jonger dan 15 jaar de diagnose diabetes. Als bij kinderen de diagnose diabetes wordt vastgesteld, dan gaat het bijna altijd om diabetes type 1. Daarnaast zijn er ook enkele zeldzamere vormen die op zeer jonge leeftijd optreden en een specifieke aanpak vragen. Bij kinderen kan ook diabetes type 2 worden vastgesteld. Deze vorm werd vroeger alleen bij ouderen gezien maar door de toename van zwaarlijvigheid zien we ze nu ook meer en meer op kinderleeftijd opduiken.

Bij diabetes type 1 valt het eigen afweersysteem de bètacellen van de alvleesklier aan. Men spreekt daarom van een auto-immuunaandoening. Het gevolg is dat het lichaam geen insuline meer aanmaakt, waardoor de glucose niet tot in de lichaamscellen geraakt. Vandaar dat het vanaf de diagnose noodzakelijk is om levenslang insuline in te spuiten.

Over het ontstaan van diabetes type 1 is echter lang niet alles geweten. Wat men wel heel duidelijk weet, is dat het niet veroorzaakt wordt door overgewicht of teveel snoepen. Bij diabetes type 1 vindt men meestal antistoffen tegen de bètacellen van de alvleesklier, die verband houden met erfelijke factoren. Rond de omgevingsfactoren die diabetes type 1 uitlokken, komen uit onderzoek verschillende hypothesen naar voor: virale infecties, het type voeding in het vroege leven, te weinig blootstelling aan zonlicht … Opvallend is wel dat we diabetes type 1 in sommige landen, waaronder België, op steeds jongere leeftijd zien optreden.

Op dit moment is het niet mogelijk diabetes type 1 te voorkomen of genezen, maar recent onderzoek geeft hoop.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht