Diagnose van diabetes

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De behandelend arts stelt de diagnose ‘diabetes’ na een labo-onderzoek van twee bloedafnames. Een vingerprik is niet geschikt om de diagnose te stellen.

Nuchtere bloedafname: bloedsuikerwaarde ≥ 126 mg/dl
OF
Bloedafname op een willekeurig moment van de dag (niet nuchter)
: bloedsuikerwaarde > 200 mg/dl
OF

HbA1c*  > 6.5%
*Hemoglobine A1c (of versuikerd hemoglobine): geeft een beeld van de gemiddelde bloedsuikerwaarden van de afgelopen 3 maanden.

twee buisjes met bloed paarse handschoen diabetes

Verschil in diagnose tussen diabetes type 1 en type 2

Diabetes type 1

Het ontstaan van diabetes type 1 kent een kort verloop. Er is sprake van uitgesproken symptomen waardoor de diagnose (meestal) niet lang uitblijft. Omwille van de absolute insulinenood wordt een persoon met diabetes type 1 bij diagnose direct opgenomen in het ziekenhuis.

Net na de diagnose van diabetes type 1 treedt vaak een honeymoonfase op. Dit komt doordat de pancreas de eerste periode na de diagnose nog insuline produceert. Hoelang deze periode duurt is afhankelijk van factoren die nog niet volledig gekend zijn. Na deze periode zijn alle bètacellen uitgeschakeld door het immuunsysteem en wordt de persoon volledig insuline-afhankelijk. 

vrouw steekt één vinger op diabetes

Diabetes type 2

In tegenstelling tot diabetes type 1 hebben veel personen weinig of geen klachten bij de diagnose. Zij kunnen hier reeds jarenlang mee rondlopen zonder het te weten. Vaak komt de diagnose eerder toevallig, bv. bij een arbeidsgeneeskundig onderzoek of naar aanleiding van bv. een slecht genezende voetwonde of kramp in tenen en/of voeten. Enkel bij mensen die al langer diabetes hebben, zijn er meer herkenbare symptomen zoals dorst, veel plassen en vermoeidheid.

man twee vingers diabetes type 2

Prediabetes of een verhoogde bloedsuikerwaarde, wat nu?

Bij een verhoogde bloedsuikerwaarde of prediabetes verhoogt je risico op het ontwikkelen van diabetes. Het is aangewezen de bloedafname na verloop van tijd, bijvoorbeeld na 6 maanden, te herhalen.

Verlaag je risico op diabetes type 2

Zorgsystemen en voorzieningen

Als de diagnose diabetes wordt gesteld, is een goede opvolging en controle noodzakelijk om problemen te voorkomen. Iedereen met diabetes komt daarom terecht in een zorgsysteem.

Zorgsystemen en voorzieningen

vrouw lacht diabetes

Diabetes en rijbewijs

Wist je dat ... 

iedereen met diabetes verplicht een aangepast rijbewijs nodig heeft?

Diabetes vormt op zich geen belemmering om met de auto te rijden. Je gezondheidstoestand en behandeling kunnen wel een impact hebben op je rijvaardigheid.

Lees meer

vrouw achter stuur diabetes

Brochure rijbewijs - voor patiënten

Brochure rijbewijs - voor artsen

Wat na je diagnose?

Net de diagnose van diabetes gekregen? Ontdek hoe jij jouw diabetes zo goed mogelijk kan opvolgen.

Gezonde leefstijl BehaNdeling

Zie je het bos door de bomen niet meer?
De Diabetes Infolijn staat net zoals vele anderen voor jou klaar! 

Waar kan ik terecht?

handen bij elkaar diabetes