HbA1c, je suikerbarometer

Hemoglobine is een eiwit dat in de rode bloedcellen zit, waaraan glucose zich kan vasthechten. Hemoglobine met glucose eraan noemt men “versuikerde” (= geglyceerde) hemoglobine of HbA1c. Als glucose eenmaal aan hemoglobine vastzit, blijft dat zo zolang de rode bloedcel leeft.

Hoe meer glucose er in je bloed zit, hoe meer “versuikering” er optreedt. De rode bloedcellen worden gemiddeld na 120 dagen vervangen, maar niet allemaal tegelijk. Als je 100 dagen geleden een periode had met hoge bloedglucosewaarden dan zijn er al een heleboel rode bloedcellen met “versuikerde” hemoglobine weg. Gebeurde dit 30 dagen geleden, dan zijn bijna alle rode bloedcellen nog aanwezig.

Het is daarom belangrijk om regelmatig het HbA1c te controleren, in elk geval om de 3 maanden, om op die manier een goed beeld te krijgen van je gemiddelde bloedglucosewaarden. Een goede waarde van het HbA1c helpt, zo hebben onderzoeken aangetoond, bij het voorkomen van verwikkelingen. De streefwaarde voor het HbA1c verschilt van persoon tot persoon, maar ligt meestal lager of gelijk aan 7%.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht