Materialen

Bekijk en download hier documenten en materialen om aan de slag te gaan met HALT2Diabetes en zo in te zetten op diabetespreventie.

Meer info of gedrukte exemplaren bestellen? preventie@diabetes.be

 

HALT2Diabetes risicotest: FINDRISC

Wetenschappelijke vragenlijst om het risico op type 2 diabetes te berekenen en in kaart te brengen.
Bereken het risico ook via www.gezondheidskompas.be

 

HALT2Diabetes brochure

Brochure van 12 pagina's die informeert over de verschillende risicofactoren voor type 2 diabetes en die concrete leefstijltips geeft om dit risico aan te pakken. Bestaat in 5 verschillende covers.

 

HALT2Diabetes Flyer

Flyer waarin kort HALT2Diabetes en de groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing worden uitgelegd en hoe men kan deelnemen.

 

HALT2Diabetes postkaartje

Postkaartje met 5 wisselende covers die 45plussers oproept om het risico op type 2 diabetes te berekenen via www.gezondheidskompas.be.
Maakt ook de link naar apotheker en huisarts.

 

HALT2Diabetes affiches

​Twee soorten affiches om te gebruiken binnen acties ter preventie van type 2 diabetes: "Verminder jouw risico en "Risicofactoren type 2 diabetes".

 

HALT2Diabetes flow

Download de HALT2Diabetes flow en ontdek de verschillende stappen om onmiddellijk met het project aan de slag te gaan.

 

HALT2Diabetes doorverwijsbrief "Groepsessies Gezonde Voeding op Verwijzing"

Gebruik de HALT2Diabetes doorverwijsbrief om als huisarts hoogrisicopersonen door te verwijzen naar Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing of noteer duidelijk "HALT2Diabetes - Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing" op uw eigen doorverwijsbrief. Ook ander leefstijlaanbod in de buurt kan relevant zijn.

 

HALT2Diabetes Checklist "Bepaal het risico op type 2 diabetes"

Het is niet altijd eenvoudig om type 2 diabetes bespreekbaar te maken en 45plussers te motiveren om de FINDRISC in te vullen. 
Download de checklist, bestaande uit verschillende stappen, voorbeelden en tips om HALT2Diabetes concreet uit te voeren in uw setting.

 

Buikomtrek meten

Een juiste meting van de buikomtrek is heel belangrijk om tot een correcte risicoinschattig te komen.

  • Meet de buikomtrek niet boven bijv. een dikke winterjas maar indien mogelijk op de blote huid of een dun Tshirt
  • Meet de buikomtrek na een normale uitademing zonder druk uit te oefenen
  • Juiste meethoogte: laat de hand in de zij plaatsen, in het midden tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken.

 

E-Learning HALT2Diabetes

Leer in 30 minuten alles over het project. Account aanvragen? preventie@diabetes.be

 

E-Learning diabetespreventie voor diëtisten werkzaam in de eerste lijn

Als diëtiste actief in de eerste lijn kan je een belangrijke rol spelen in de preventie van type 2 diabetes door personen met een verhoogd risico te sensibiliseren en te ondersteunen om de nodige preventieve stappen te nemen. Via de online E-Learningmodule kan je op een efficiënte en aangename manier bijscholen over dit onderwerp. Account aanvragen? preventie@diabetes.be

 

E-Learning HALT2Diabetes, FINDRISC en Gezondheidskompas voor huisartsen  

Ga naar de link https://www.medi-campus.be/, maak een login aan en ga onmiddellijk aan de slag. Er is accreditering aangevraagd van 0.5 CP in de rubriek Algemene geneeskunde. Hiervoor moet je minstens 30 minuten in de e-learning werken en de hoofdstukken succesvol doorlopen, inclusief de eindtest.

Standpunt van de Diabetes Liga betreffende het gebruik van de bloedglucosemeter voor screening naar en diagnose van diabetes

Als partner van de Vlaamse overheid ontwikkelt de Diabetes Liga enkel tools en methodieken die op een wetenschappelijk gefundeerde manier bijdragen tot de preventie van type 2 diabetes. Zogenaamde "prikacties" die nog steeds op lokaal niveau worden georganiseerd onder het mom van "bewustmaking", hebben hier geen plaats in. De bloedglucosemeter heeft immers geen enkele waarde als screeningsmiddel en bovendien houdt het ondoordacht gebruik in kader van prikacties (bijv. op beurzen) gezondheidsrisico's in. Om die redenen heeft de Diabetes Liga hierover een duidelijk standpunt ingenomen.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht