Nieuws

 • 24.04.2020

  Coronacrisis: voorwaarden zorgtraject diabetes tijdelijk versoepeld

  Door de coronacrisis worden heel wat niet-dringende consultaties uitgesteld. Voor 2020 zijn daarom de verplichtingen om het zorgtraject te kunnen behouden versoepeld.

 • 22.04.2020

  Persbericht - Diabetessector vraagt extra aandacht voor noodzakelijke opvolging van personen met een chronische aandoening

  Gent, 22 april 2020 - Met de uitbraak van COVID-19 en de bijhorende voorzorgsmaatregelen, staan heel wat diensten in ons land al enige tijd op 'pauze'. Toch staan we er niet altijd bij stil dat deze situatie een extra uitdaging vormt voor wie dagdagelijks met een chronische aandoening geconfronteerd wordt. Mensen met diabetes bijvoorbeeld moeten continu jongleren met bloedsuikerwaarden, medicatie, voeding, beweging en zich regelmatig door het zorgteam laten opvolgen. Dit is essentieel om ook in tijden van corona gezond te blijven. Daarom vraagt de Diabetes Liga aan mensen met diabetes om hun zelfzorg zeker niet te verwaarlozen.

 • 12.03.2020

  Update coronavirus - afgelasting van activiteiten

  Het nieuwe coronavirus is officieel een pandemie. Dit betekent niet dat de maatregelen tegen het virus nu plots veranderen. Om optimaal in te spelen op vragen of bezorgdheden heeft de Diabetes Liga wel beslist om de maatregelen eenduidig te vertalen naar haar eigen werking.

 • 15.02.2018

  Bij defecte insulinepen: geen insuline optrekken!

  Het FAGG (Federaal Agentschap Geneesmiddelen en gezondheidsproducten) wil personen die insuline inspuiten (via een voorgevulde of herbruikbare pen) waarschuwen om nooit met een (insuline)spuit insuline uit de pen op te trekken en om op deze manier insuline toe te dienen. In het verleden werd dit soms geadviseerd als een insulinepen plots defect was.  De laatste jaren zijn er echter verschillende insulines op de markt gekomen met andere concentraties, waardoor deze  praktijk kan leiden tot gevaarlijke dosisvergissingen. 

 • 11.01.2018

  NIEUW: START2Diabetes!

  Heb je recent de diagnose diabetes type 2 gekregen en woon je in Gent of een deelgemeente? Dan is ons proefproject START2Diabetes misschien iets voor jou.

 • 22.12.2017

  Leerkracht of kinderverzorger mag binnenkort bepaalde verpleegkundige taken uitvoeren

  Tot op vandaag mogen leerkrachten of kinderverzorgers geen verpleegkundige handelingen uitvoeren, waardoor ze wettelijk gezien bijvoorbeeld geen insuline mogen toedienen. Hierin zal binnenkort echter verandering komen. 

 • 15.09.2017

  Team Climbing For Life Diabetes overwint samen met 3.000 andere Belgen de Vogezen

  Team Climbing For Life bedwong afgelopen weekend de prachtige Vogezen cols in en rond Gérardmer.Samen met 3.000 andere fietsers én lopers/wandelaars beleefden zij er hun sportief hoogtepunt van 2017 en gingen zij de strijd aan met diabetes.

 • 05.09.2017

  75 jaar Diabetes Liga: is diabetes type 1 over 10 jaar te genezen?

  Op ons ledenevent 75 jaar Diabetes Liga geeft Professor Chantal Mathieu (UZ Leuven) een voordracht over de genezing van type 1 diabetes en hoever we hier nu staan.

 • 11.01.2017

  CES 2017: eerste smartwatch met glucosemeter voorgesteld

  Het  Franse bedrijf PKvitality stelde deze week in Las Vegas de K’Track Glucose smartwatch voor, naar aanleiding van CES, de jaarlijkse hoogmis van de elektronica-industrie. Deze waterdichte ‘smartwatch’ kan de bloedglucose meten en houdt ook bewegingsactiviteit en calorieverbruik bij.

 • 07.12.2016

  GABA biedt nieuwe hoop voor type 1 diabetes

  Een internationaal team, waaronder de onderzoeksgroep van prof. Harry Heimberg (BEtacel NEogenese, Vrije Universiteit Brussel), heeft aangetoond dat de stof gamma-aminoboterzuur (GABA), de insulineproducerende bètacellen kan herstellen. 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht