Bekwame Helper - Hulp in de diabeteszorg: wie mag wat?

bekwamehelper

Tot voor kort konden enkel artsen, verpleegkundigen of mantelzorgers insuline toedienen aan personen met diabetes die dat zelf (nog) niet kunnen toedienen. Dit zorgde voor situaties waar een kwaliteitsvolle diabeteszorg niet voldoende gegarandeerd kon worden.

Het typisch voorbeeld is het toedienen van insuline op school of kinderopvang bij jonge kinderen. Maar denk hierbij ook aan volwassenen met diabetes die wegens een (mentale en/of fysieke) beperking niet zelf insuline kunnen toedienen.

Enerzijds werd dit ‘opgelost’ door thuisverpleegkundigen of mantelzorgers in te schakelen, anderzijds was er - ondanks de wettelijke grijze zone - een grote bereidheid bij begeleiders van kinderen of volwassenen om deze zorg op zich te nemen.

Dit probleem behoort tot het verleden sinds 18 maart 2024, dankzij de invoering van het nieuwe KB 'Bekwame helper in de diabeteszorg'.

De huidige wetgeving rond de Bekwame Helper zorgt ervoor dat de diabeteszorg beter opgevolgd kan worden wat leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit voor personen met diabetes én hun omgeving.

De diabetesgemeenschap ijverde al tientallen jaren voor het in voege treden van deze wetgeving en we zijn dus als Diabetes Liga verheugd dat deze er eindelijk is gekomen en dat we onze input hebben kunnen geven bij het tot stand komen van de wetgeving.

Daarnaast trad ook een tweede Koninklijk Besluit, ‘Activiteiten van het Dagelijks Leven in diabeteszorg’, aanvullend op het KB Bekwame Helper in voege op 18 maart 2024.

Het Koninklijk Besluit over de Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL) vult de regelgeving over bekwame helpers aan. Sommige eenvoudige verpleegkundige handelingen zoals de temperatuur meten of orale medicatie toedienen hoeven in bepaalde situaties niet door bekwame helpers of verpleegkundigen te worden uitgevoerd. Een vriend of een buur bijvoorbeeld mag eenvoudige verpleegkundige handelingen uitvoeren in de context van het dagelijkse leven als aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.

Welke handelingen staan op de lijst van activiteiten van het dagelijks leven die belangrijk zijn in de diabeteszorg, en heb je toestemming nodig om ze uit te voeren?

Lees hier alles over 'Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL)'

Hoe word je een bekwame helper en welke handelingen mag je onder bepaalde specifieke voorwaarden uitvoeren?

Lees hier alles over de 'Bekwame Helper'

 

We maakten een duidelijk overzicht van wie - naast het bevoegd medisch personeel - welke hulp mag bieden bij diabeteszorg. Download deze figuur hier.

bekwamehelper

Op de website van de Federale Overheidsdienst vind je nog meer achtergrond over de wetgeving van Bekwame Helper en Activiteiten van het Dagelijks Leven. 

Bekwamehelper.be