9 tips om gezond eten vol te houden!

Wil je graag gezonder eten, maar vind je het soms nog lastig? Hieronder kan je een aantal tips vinden om het iets makkelijker te maken. Gezond eten is een leefstijl en gewoonte. Dat gaat niet zonder vallen en opstaan. Wees niet gedemotiveerd als het een keer niet lukt, bekijk wat er aan de hand was en leer eruit. Leg je lat ook niet te hoog. Kleine stapjes vooruit betekenen op lange termijn echt een wereld van verschil én af en toe eens iets ongezonder eten is geen schande.

Gezonde voeding tips

1. Zoek je motivatie

Werk doelgericht en zoek naar de motivatie die je drijft. Vraag jezelf af waarom je dit wil doen en wat je wil bereiken.

2. Zet een realistisch doel

Zet geen onrealistische verwachtingen voor jezelf. Als je bv. nog nooit eerder hebt gekookt en vanaf nu denkt om elke dag te koken, dan leg je de lat voor jezelf wel heel hoog. Hou voor jezelf een meer realistischer doel voor ogen. Begin met bijvoorbeeld alleen in het weekend zelf te koken en dit geleidelijk door te trekken naar de andere dagen.

3. Begin klein

Begin klein en vervang minder goede keuzes door gezondere keuzes. Gebruik voor de bereiding van gerechten bijvoorbeeld plantaardige oliën i.p.v. boter. Neem eens een bruin of volkorenbrood voor je lunch i.p.v. wit brood. Kies voor volkoren pasta i.p.v. witte pasta. Dit zijn allemaal kleine veranderingen met een groot effect. Wil je meer inspiratie? Lees hier verder.

Gezonde voeding ontbijt

4. Pas je omgeving aan

Pas je thuis- en werkomgeving aan. Staat er standaard een blikje frisdrank op je bureau? Vervang dit dan door een flesje water. Steek een zakje studentenhaver of notenmengeling in je rugzak als snack en laat die ongezonde koeken thuis in de kast.

5. Plan vooruit

Gezond eten is vooral moeilijk op momenten dat je moe bent of je je minder goed voelt. Plan en bereid je maaltijden vooruit. Op voorhand je maaltijden bereiden (mealprep) scheelt veel werk tijdens een drukke en stressvolle week.  Zo heb je steeds gezonde maaltijden klaar staan en grijp je minder snel naar een ongezonde maaltijd.

6. Zoek inspiratie

Elke dag hetzelfde eten is niet leuk. Ga daarom opzoek naar nieuwe recepten in kookboeken of online. Sla deze recepten op en houd bij welke voor herhaling vatbaar zijn. Recepten die je niet liggen, daar kan je beter geen tijd aan verspillen. Maak gerechten lekker door gebruik te maken van verschillende kruiden en specerijen. Pas om met kruidenmixen, deze bevatten meestal veel zout.

Gezonde voeding inspiratie

7. Inspireer anderen

Leef je in een gemeenschappelijk huishouden? Dan kan het lastiger zijn om je gezonde doelstellingen aan te houden. Een gesprek aangaan kan helpen, maak je huisgenoten duidelijk waarom dit voor jou belangrijk is. Zo krijg je meer begrip en inspireer je mensen om mee te doen.

8. Op de bovenste plank

Producten zoals chips, chocolade, snoep, koeken, … houd je beter uit het zicht. We eten immers wat er eerst in ons gezichtsveld komt. Leg ze daarom op een moeilijk bereikbare plaats zoals de allerhoogste kast in de keuken of schuif ze naar achteren en zet de gezonde varianten vooraan. Geef bijvoorbeeld de fruitmand een centrale plaats.

Visual EWG website

9. Zoek expertise wanneer nodig

Online is er veel informatie beschikbaar. Raadpleeg betrouwbare website zoals bijvoorbeeld www.gezondleven.be, maar weet dat je ook steeds een diëtist(e) kan raadplegen. Hij/zij kan je de juiste voedingsinformatie bezorgen en je helpen je persoonlijke doelstellingen te bereiken.

 

SCHRIJF JE IN VOOR EEN WEEK GEZONDER 2024

Schrijf je nu in voor de tweede editie van Een Week Gezonder! In 2024 gaan we weer samen een week gezonder eten en leven. Schrijf je nu in en ontvang de maandelijkse nieuwsbrief, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!

ONTDEK ALLES OVER EEN WEEK GEZONDER HIER!