Dia-Gusta: Gezonde ovenschotel met prei, kip en kaassaus

Dia-Gusta Ovengratin met bloemkool
Dia-Gusta Logo

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom brengen we elke zaterdag een gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken en diabetesproof is. Welkom bij ‘Dia-Gusta’.

Deze week is het tijd voor een lekkere ovenschotel met prei en kip. Eenvoudig te bereiden voor vier personen, gezond en diabetesproof!

Wat heb je nodig?

Vul je winkelmandje al maar met prei, kruimige aardappelen en laurierblad, en zoek in je kasten naar margarine, een blokje kippenbouillon en ajuin.

Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!

Ovenschotel prei ingrediënten

De bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Kook de kruimige aardappelen tot ze beetgaar zijn. Voeg daarna 250ml melk en twee koffielepels margarine (vast of vloeibaar) toe aan de aardappelen. Meng tot je een mooie, gladde puree krijgt.  Smeer een laagje puree op de bodem van een ovenschotel. 

  • Giet de melk die je nog hebt in een pan en breng rustig aan de kook. Voeg ook de kleine ui, het laurierblad en een half blokje kippenbouillon toe. Laat alles twee minuten samen koken.

  • Haal de ui en de laurier uit de melk. Voeg maïzena aan de melk toe en bind de saus. Doe daar ook de room bij en breng op smaak met peper (en zout).

  • Zet je favoriete pan op het vuur en bak het kippengehakt goudbruin, op een hoog vuur. Bak het gehakt ook liefst in zijn eigen vet. Giet het meeste vet af als het gehakt klaar is.

 

  • Snij de prei in de lengte en was hem goed schoon. De prei mag in grote stukken van ongeveer 2 cm gesneden worden. Vervolgens bak je de prei in een pan met 1 eetlepel olijfolie, peper (en zout). Voeg ook 1 koffielepel margarine en een klein beter water en laat de prei stoven tot hij gaar en zacht is.
  • Terug naar onze ovenschaal!
    Leg de prei in een laag bovenop de puree. Neem het gehakt en verdeel dit ook over de ovenschaal. Schenk als laatste de kaassaus over de schotel.
  • We maken ook nog snel een krokant laagje voor de schaal in de oven gaat. Meng het paneermeel en de Parmezaanse kaas en bestrooi de ovenschaal. Bak 10 à 15 minuten in de oven. 
  • Klaar en smullen maar!
Voedingswaarde Ovenschotel prei

Bewaar het recept

Wil je dit recept nog eens maken? Download dan onderstaande pdf en bewaar het voor de toekomst!

Download het recept


Dit recept komt uit onze kookworkshops van de Diabetes Liga!
Wil je ook eens deelnemen aan onze workshops? Of wil je meer informatie? Klik dan op onderstaande knop!

Deelnemen aan de kookworkshops