Dia-Gusta: Tongschar met kruidenkorst en erwtenpuree

Dia-Gusta Week 3 Tongschar met erwtenpuree
Dia-Gusta Logo

Is er iets beter dan de zee op je bord? De combinatie van het zilte van de zee en een boterzacht visje is voor velen een favoriet avondmaal. Daarom zetten we vandaag tongschar met een lekkere kruidenkorst van amandelen en peterselie op het menu. Nog een smeuïge erwtenpuree erbij en je kan beginnen watertanden!

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.

Wat heb je nodig?

Voor deze maaltijd maken we gebruik van de tongschar. De tongschar is een visje dat zwemt van de Baltische zee tot IJsland en het noorden van Noorwegen. De tongschar is zacht en smeuïg van structuur en kan je het best vergelijken met de Noordzeetong. Maar dan nog een tikkeltje beter. Tongschar van de beste kwaliteit koop je liefst van augustus tot en met maart.

Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!

Dia-Gusta Tongschar met erwtenpuree

De bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en leg bakpapier op een bakplaat.
  • Mix vervolgens de olijfolie, amandelen, knoflook en peterselie in de blender tot een glad mengsel. Kruid het mengsel ook met wat peper (en zout).
  • Leg de tongschar in een ovenschaal en smeer het kruidenmengsel op ons visje.
  • Leg ook de aardappelen in de bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en kruid met peper (en zout).
  • Plaats de ovenschaal met de tongschar én de bakplaat met aardappelen in de oven en bak ongeveer 15 minuutjes. Als je de aardappelen gemakkelijk kan doorprikken met een vork, dan mag je de oven uitzetten.

 

  • Breng ondertussen water in een kookpot aan de kook. Verkruimel het bouillonblokje en laat het volledig oplossen in de pot.
  • Voeg de doperwten toe en laat zo’n 5 minuten koken. Giet vervolgens de erwten af eens ze beetgaar zijn.
  • Voeg de room (light) toe aan de doperwten en prak alles samen tot een smeuïge puree.
  • Haal de aardappelen en tongschar uit de oven en dresseer alles mooi samen op de borden.
  • Klaar en smullen maar!
Voedingswaarde tongschar

Tip van de week:

De aardappelen kan je zelf schillen en snijden, maar je kan tegenwoordig ook voorgeschilde en voorgesneden aardappelen kopen in de supermarkt.

Wil je nog een krokanter korstje? Dep de vis droog met keukenpapier en wrijf dan pas het kruidenmengsel erop.

Recept bewaren?

Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.

Download de PDF hier

Dit recept komt uit ons ledenmagazine Diabetes Info. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan zeker op onderstaande knop om je in te schrijven of om meer informatie te ontvangen.

Meer informatie of bekijk Diabetes Info