Belangrijke informatie over de levering van Ozempic®, Rybelsus® en Victoza®

ozempic

Novo Nordisk brengt in een officiële communicatie artsen en apothekers op de hoogte van tekorten van Ozempic®, Rybelsus® en Victoza® en vraagt om dit te communiceren naar personen met diabetes die afhankelijk zijn van deze medicatie. 

  • Ozempic®: er zijn tijdelijke en kortdurende tekorten voor de verschillende doseringsvormen. De dosering van 1 mg zal niet beschikbaar zijn tot eind december 2023.  
  • Rybelsus®: er zijn tijdelijke en kortdurende tekorten voor verschillende doseringsvormen. We verwachten dat de situatie zich de komende maanden zal normaliseren.  
  • Victoza®: zal vanaf november 2023 voor onbepaalde tijd niet beschikbaar zijn op de Belgische markt. 

Verder vermeldt Novo Nordisk Pharma sa/nv dat zij zich bewust zijn van de onzekerheid en bezorgdheid die deze bevoorradingsproblemen veroorzaken. Ze werken hard om zo snel mogelijk aan de vraag te voldoen, zodat personen met diabetes toegang hebben tot behandeling.  

De oorzaak van de tekorten wordt door Novo Nordisk Pharma sa/nv toegeschreven  aan de hoger dan verwachte vraag naar GLP-1-analogen en capaciteitsbeperkingen bij sommige van hun productiefaciliteiten. De leveringsbeperkingen zijn nadrukkelijk niet gerelateerd aan een kwaliteitsdefect of veiligheidsprobleem. 

Voor personen met obesitas zónder diabetes is op dit moment enkel Saxenda®, ook een GLP-1-analoog, erkend in België, maar jammer genoeg niet terugbetaald. We wachten met ongeduld op erkenning, terugbetaling en beschikbaarheid van nieuwe medicijnen voor personen met obesitas. De gezondheidswinst die bereikt kan worden, is immers groot en helpt verwikkelingen op lange termijn (hart en bloedvaten, gewrichten … ) te vermijden indien gekoppeld aan een goede begeleiding gericht op leefstijlaanpassingen.

Wat kan je doen als je deze medicatie neemt? 

Raadpleeg je behandelend arts om jouw persoonlijke situatie te beoordelen. Je arts zal samen met jou bekijken welke alternatieve behandelingen er voorhanden zijn. Het kan zijn dat je andere medicatie voorgeschreven zal krijgen, een andere dosering of dat je huidige medicatie even onderbroken zal worden.  

Ga niet op zoek naar medicatie in het buitenland of online. De Belgische wetgeving stelt heel duidelijk dat medicatie op medisch voorschrift niet online gekocht of verkocht mag worden. Je kan de medicatie wel online reserveren bij een vergunde apotheek (je kan dit checken in de lijst op de website van het FAGG). Daarnaast kan de arts beslissen om een geneesmiddel uit het buitenland voor te schrijven. De arts moet dan naast een medisch voorschrift ook een artsenverklaring opmaken. Met deze twee documenten kan de apotheker het geneesmiddel voor jou invoeren. Maar mogelijks is dit ook geen oplossing aangezien de tekorten aan GLP-1-analogen niet beperkt zijn tot België.

Word je zelf geconfronteerd met tekorten aan medicatie? Wens je hierover een getuigenis achter te laten bij de Diabetes Liga? Deel dan je verhaal met ons via deze link.  

De Diabetes Liga blijft zich inzetten om deze tekorten aan te kaarten, zodat er zo spoedig mogelijk een goede oplossing komt.