Door tijdelijk tekort aan Ozempic vraagt Diabetes Liga om deze medicatie bewust voor te schrijven

Door tijdelijk tekort aan Ozempic vraagt Diabetes Liga om deze medicatie bewust voor te schrijven

Ozempic (semaglutide) is een inspuitbaar incretinomimeticum. Deze medicatie wordt gebruikt voor personen met diabetes type 2. Deze medicamenten (incretinomimetica) bevorderen ook gewichtsverlies, een bijkomend voordeel bij personen met type 2 diabetes die vaak ook overgewicht en/of obesitas hebben.
Ozempic wordt soms ook voorgeschreven, off-label, voor de aanpak van obesitas bij personen zonder diabetes. Er dreigt echter een mogelijk voorraadtekort. Dit wordt veroorzaakt door de grote vraag naar het medicijn. De productie van dit soort medicatie is echter een tijdrovend proces en kan niet van de ene dag op de andere sterk verhoogd worden.

De Diabetes Liga dringt er sterk op om het gebruik van incretinomimetica te reserveren tot de erkende indicaties van deze producten.

Geneesmiddelen voor personen met diabetes type 2 en voor ernstig overgewicht en obesitas.

GLP-1-analogen of incretinomimetica zijn een medicatieklasse die, inspuitbaar of in pilvorm, gebruikt worden bij mensen met type 2 diabetes. Naast het gunstig effect op de suikerhuishouding hebben sommige medicamenten uit deze klasse ook een gunstig effect aangetoond op het risico op hart- en vaatziekten (dulaglutide, liraglutide, injecteerbare semaglutide). Ze hebben een gunstig effect op het samengestelde eindpunt van cerebrovasculaire mortaliteit, niet-fataal myocardinfarct en niet-fataal CVA bij patiënten met cardiovasculaire antecedenten, en in mindere mate bij patiënten zonder cardiovasculaire antecedenten). Gebruik van deze medicatie veroorzaakt zeer weinig hypoglycemie (suikertekort), een bijkomend voordeel.

Daarnaast bevorderen deze medicamenten ook gewichtsverlies, een bijkomend voordeel bij personen met type 2 diabetes die meestal aan overgewicht en/of obesitas lijden. Dit gewichtsverlies is ook aangetoond bij personen zonder diabetes voor sommige medicamenten uit deze klasse. Liraglutide en semaglutide kunnen hiervan wetenschappelijk bewijs voorleggen.

Liraglutide is in België op de markt als Victoza® voor personen met type 2 diabetes en (in hogere dosis) als Saxenda® als hulpmiddel bij gewichtsverlies als onderdeel van een globale leefstijlaanpak. Semaglutide wordt in inspuitbare vorm (Ozempic®) en pilvorm (Rybelsus®) aangeboden, énkel voor mensen met type 2 diabetes.

Victoza®, Ozempic® en Rybelsus® zijn volledig terugbetaald voor personen met type 2 diabetes die voldoen aan de terugbetalingsvoorwaarden, Saxenda is niet terugbetaald en heeft enkel de indicatie ‘hulp bij gewichtsverlies’, Saxenda kost ongeveer €250/maand in deze indicatie.

Omwille van deze kostprijs en als gevolg van vele berichten op sociale media is onder anderen Ozempic® in toenemende mate populair geworden als hulpmiddel bij vermageren en wordt het veelvuldig voorgeschreven, weliswaar off-label, in deze indicatie.

De productie van GLP-1-agonisten is een tijdrovend proces en kan niet van de ene dag op de andere sterk verhoogd worden.

De sterke toename van off-label voorschriften van GLP-1-agonisten in de indicatie ‘overgewicht/obesitas én het tijdrovende productieproces dreigen te leiden tot een stockbreuk van sommige GLP-1-agonisten, hetgeen vooral de personen met type 2 diabetes die deze medicatie gebruiken ernstig in de problemen kan brengen.

De Diabetes Liga dringt er sterk op aan het gebruik van GLP-1-agonisten te reserveren tot de erkende indicaties voor de respectieve producten. Overweeg andere medicijnen bij personen zonder diabetes als hulpmiddel bij vermagering indien hiervoor wetenschappelijke evidentie bestaat én ze deze indicatie ook werkelijk hebben.

Over diabetes

Momenteel hebben 1 op 10 volwassen Vlamingen diabetes, maar 1 op 3 is niet gediagnosticeerd. Elke 17 minuten wordt een nieuwe diagnose gesteld. Diabetes type 1 is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In zo’n 95% van de gevallen gaat het echter om diabetes type 2 (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd). Diabetes type 2 kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Risicofactoren zijn overgewicht (vooral te dikke buik), te weinig lichaamsbeweging, leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden (bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes). Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar diabetes type 2 met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven. Meer informatie kan je vinden op  www.diabetes.be.
Op www.gezondheidskompas.be  kan iedereen vanaf 45 jaar zijn risico op diabetes type 2 nagaan.

Over de Diabetes Liga vzw

De Diabetes Liga is een onafhankelijke organisatie die informeert, connecteert en mobiliseert. De werking richt zich specifiek op het verspreiden van kwalitatieve informatie, behartigen van de belangen van mensen met diabetes, en creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga ook aan een betere preventie van diabetes type 2. Ons netwerk bestaat uit meer dan 30,000 sympathisanten: personen met diabetes en hun familie, professionals in de diabeteszorg, en personen die een verhoogd diabetesrisico lopen.
Meer informatie: www.diabetes.be.