Nieuwe wetgeving voor het verzorgen van wonden door thuisverpleegkundigen

onderzoek voeten diabetes

In voege sinds 1 december 2022

Wonden voorkomen is beter dan genezen. Indien er zich toch een wond(je) voordoet, is snel handelen de boodschap. Dit is zeker het geval voor diabetesvoetwonden. De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat de opstart van wondzorg nu op vraag van iedereen kan. Niet enkel de arts, maar ook de patiënt zelf, de apotheker, de podoloog … kunnen sneller adviseren om naar een wonde te laten kijken door een thuisverpleegkundige.

Let wel op!
Omdat wonden en andere voetproblemen bij personen met diabetes zeer complex kunnen zijn, vraagt de behandeling vaak een gespecialiseerde aanpak. Net daarom zijn er 'diabetesvoetklinieken' opgericht. Onder wat op het eerste zicht een ‘banaal plekje (donker uitslaande) eelt’ lijkt kan bij een persoon met diabetes heel wat schuilhouden. In geval van twijfel moet onmiddellijk beroep worden gedaan op gespecialiseerd advies.

 

De opzet van het nieuwe KB is om de opvolging van de wondverzorging efficiënter te laten verlopen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg voor de patiënt te garanderen door onder andere de herziening van de classificatie van wondzorg en meer in te zetten op een nauwere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners. - RIZIV

 

We zetten de belangrijkste nieuwigheden even op een rijtje:

1: Verplichte en optimale communicatie tussen de art(sen) en verpleegkundige(n) betrokken bij de wondzorg.

  • Opstart van de wondzorg melden aan de arts.
  • Opvolgen van de wondgenezing aan de hand van foto’s hoort bij verplichte rapportering.

2: Geen voorschrift van arts nodig bij B1 handelingen (zoals wondverzorging en de verzorging van stomata, wonden met wieken en drains; wel bij B2 handelingen bv; verwijderen van cutaan hechtingsmateriaal, wieken/drains)

3: Focus op evidence-based wondzorg

Een herdefiniëring van de wondzorg conform de internationale richtlijnen zorgt voor een betere realiteit op het terrein. De nieuwe nomenclatuur onderscheidt 5 types van wondzorg:

  • Verzorging geheelde stoma
  • Eenvoudige wondzorg
  • Complexe wondzorg
  • Weesgevallen, zeldzame en complexe situaties
  • Toezicht op verband zonder verbandwissel

4: Een volledig en duidelijk wondzorgdossier (met foto’s en pijnregistraties)

5: Betere follow-up en snellere inschakeling van referentieverpleegkundige (gespecialiseerde wondzorgverpleegkundige).

Een verpleegkundige is verplicht om ten minste na 6 weken bijkomend advies te vragen aan de wondzorgverpleegkundige of de behandelend arts.

Vaak is sneller schakelen, zeker bij een diabetesvoetwonde, echter aangewezen.
Indien een behandeling van een diabetesvoetwonde na 1 tot maximaal 2 weken geen zichtbare verbetering oplevert, is het sowieso aangewezen om een diabetesvoetkliniek te consulteren. In veel gevallen zal een dringende doorverwijzing naar een diabetesvoetkliniek nodig zijn, bv. wanneer de wonde tot op het bot reikt, bij ernstige infectie, bij belangrijk vaatlijden …

Benieuwd naar meer? Lees het volledige KB op RIZIV.be.