Opstart van insuline bij diabetes type 2

Diabetes type 2 is een progressieve aandoening waardoor de pancreasfunctie geleidelijk achteruitgaat. Hierdoor is het mogelijk dat de behandeling stapsgewijs dient aangepast te worden om de diabetes onder controle te krijgen. Deze stappen gaan van leefstijl naar één soort suikerverlagende tablet, nadien twee soorten suikerverlagende tabletten en uiteindelijk insuline. Dit is voor iedereen verschillende. Andere scenario’s zijn ook mogelijk.

Wanneer opstarten?

De snelheid waarmee dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon en is moeilijk te voorspellen. De ene persoon heeft al na enkele jaren insuline nodig terwijl de andere misschien na 10 jaar enkel één tablet metformine neemt. 

 

insulinepen diabetes

De opstart van insuline wordt echter nog te vaak als een ‘straf’ gezien, een gevolg van ‘niet goed je best doen’, terwijl het voor een deel ook een natuurlijke evolutie is.

Aandachtspunten

 

  • Op het moment dat insuline overwogen wordt, zijn het vooral de bloedsuikerwaarden ’s morgens die moeilijk onder controle te houden zijn. Deze hoge ochtendwaarden worden veroorzaakt door een overmatige vrijstelling van suiker uit de lever.
  • Eén inspuiting ’s avonds met een langwerkende insuline zal vaak voldoende zijn om de nachtelijke suikerproductie te controleren.
  • Na deze eerste fase zijn er verschillende combinaties mogelijk. Je behandelend arts zal in overleg met jou bepalen welk insulineschema de voorkeur krijgt.
vrouw injectie insulinepen inspuiting diabetes
  • Indien er te lang wordt gewacht met het opstarten van insuline, dan zal één inspuiting per dag (basale insuline) niet volstaan om de suikerwaarden voldoende te verlagen. Er is dan een grotere insulinenood, waardoor ook maaltijdinsuline (bolusinsuline) moet ingespoten worden. De opstart van insuline uitstellen is dan ook geen goed idee. Bovendien zal je door het uitstellen een periode minder goed geregeld zijn, wat het risico op langetermijncomplicaties verhoogt.
  • Veel personen hebben schrik voor het inspuiten van insuline. Een insuline-inspuiting is nochtans niet pijnlijk en wordt zelfs minder gevoeld dan een vingerprik. De pennaalden zijn ook veel korter dan vroeger (4-8 mm).
  • Het schrikbeeld van de onverwachte hypo kan een reden zijn om het insuline-opstart uit te stellen. De meesten gaan een hypo goed voelen aankomen en kunnen tijdig reageren. Echter, er zijn ook personen die een hypo niet voelen aankomen (evt. sprake van hypo-unawareness), waardoor ze vaak te laat komen om actie te ondernemen.