Starttraject goedgekeurd door de federale overheid

arts

Minister Frank Vandenbroucke (minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid) maakte vandaag officieel de plannen voor het nieuwe ‘starttraject diabetes’ bekend, dat recent door de federale overheid werd goedgekeurd. Dit starttraject zou in voege treden vanaf 1 januari 2024. Het starttraject diabetes is één van de zorgsystemen in België voor de behandeling van personen met diabetes. Het starttraject vervangt het huidige ‘voortraject diabetes’ (officiële naam: ‘opvolging van een patiënt met diabetes type 2’).

De Diabetes Liga was sterk betrokken in de uitwerking van dit nieuwe starttraject alsook in de verdere communicatie van dit starttraject naar personen met diabetes en de zorgverleners. We zijn blij dat veel van de ideeën van de Diabetes Liga en haar leden geïmplementeerd werden. Zo zijn we zeer tevreden met de afschaffing van de voorwaarden voor diabeteseducatie en afschaffing van remgeld voor diëtist en podoloog, de administratieve vereenvoudiging voor de huisarts en de betere verloning voor diabeteseducatoren. In de goedgekeurde RIZIV-begroting van 2024 wordt er immers 500 000 euro voorzien om de erelonen van de diabeteseducatoren in het kader van het starttraject op te trekken met 15%.

Starttraject diabetes: beknopte info voor personen met diabetes

Voor wie: Alle personen met diabetes, die niet worden opgevolgd in een zorgtraject diabetes type 2 of de diabetesconventie. Het starttraject diabetes is er ook voor personen die een diagnose diabetes kregen in het verleden, maar nu in remissie zijn.

Voordelen (per jaar):

Volledige terugbetaling van:

  • 4 sessies van 30 minuten diabeteseducatie (bij een diabeteseducator, diëtist, kinesitherapeut, verpleegkundige of apotheker)
  • 2 sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist
  • 2 sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog (indien verhoogd voetrisico)
  • 1 preventief onderzoek bij tandarts

Wat is er nieuw binnen het starttraject?

Er worden 4 sessies diabeteseducatie voor iedereen in het starttraject volledig terugbetaald. In het voortraject waren aan deze terugbetaalde sessies nog voorwaarden verbonden (enkel voor personen onder de 70 jaar én met overgewicht (BMI > 30 kg/m²) en/of verhoogde bloeddruk). Heel wat mensen vielen door deze voorwaarden uit de boot. Nieuw is ook dat ten minste 1 van de 4 educatiesessies uitgevoerd moet worden door een diabeteseducator. Daarnaast wordt ook het remgeld voor de verstrekkingen diëtetiek en podologie (bij een verhoogd voetrisico) volledig afgeschaft en wordt jaarlijks een preventief mondonderzoek bij de tandarts volledig terugbetaald (officiële tarief). Dit laatste geldt ook voor personen opgenomen in het zorgtraject diabetes en de diabetesconventie.

Er zijn ook administratieve vereenvoudigingen. De huisarts moet het starttraject eenmaal aanvragen en dan verloopt de jaarlijkse vernieuwing geautomatiseerd (zolang je globaal medisch dossier bij dezelfde huisarts blijft en je niet overstapt naar een zorgtraject diabetes of een diabetesconventie). Het voorschrijven van geneesmiddelen die nodig zijn in het kader van het starttraject zal ook vereenvoudigen en er is een betere verloning voorzien voor diabeteseducatoren.

Als laatste ...

Momenteel worden door verschillende instanties de naam starttraject en opstarttraject door elkaar gebruikt. Voor alle duidelijkheid, beide benamingen verwijzen naar dezelfde vernieuwing van het vroegere ‘voortraject diabetes’.

Meer informatie? Zie: www.diabetes.be/starttraject.

Je kan hier o.a. een uitgebreider artikel terugvinden, alsook webinars over dit topic.