Terugbetaling van glucosesensoren voor personen met diabetes type 2 behandeld met intensieve insulinetherapie: een mooie stap vooruit

sensor

Minister Vandenbroucke kondigt in een persbericht aan dat er vanaf deze zomer een terugbetaling is van glucosesensoren voor een beperkte groep van personen met diabetes type 2 die behandeld worden met intensieve insulinetherapie (diabetesconventie groep B, 3 tot 4x per dag insuline). Personen die minder of geen insuline toedienen en die opgevolgd worden in een zorgtraject of een voortraject komen niet in aanmerking.

Een werk van lange adem

In 2016 was België één van de eerste landen wereldwijd die glucosesensoren terugbetaalde voor alle personen met diabetes type 1. Voor personen met diabetes type 2 die behandeld worden in een diabetesconventie (Groep B) was er omwille van budgettaire redenen alleen maar een heel beperkte vergoeding via de overheid. Daardoor moesten deze personen tot op vandaag nog een substantiële eigen bijdrage betalen als ze dit wilden gebruiken.

Eind 2022 kondigde Minister Vandenbroucke aan dat hij een beperkt budget per jaar kon vrijmaken voor de terugbetaling van glucosesensoren voor personen met diabetes type 2. Goed nieuws in deze budgettair moeilijke tijden, maar lang niet voldoende om alle personen met diabetes type 2 op intensieve insulinetherapie een glucosesensor aan te bieden. De diabetesconventies zullen gefundeerde beslissingen nemen over welke personen het meest baat hebben bij een glucosesensor.   

De onderhandelingen tussen de firma's van de glucosesensoren en ziekenhuizen lopen momenteel nog. Er wordt verwacht dat vooral de Freestyle Libre 2 van Abbott en de Dexcom One van Dexcom aangeboden zullen worden aan personen met diabetes type 2. Hoe meer verschillende glucosesensoren aangeboden worden, hoe meer keuzevrijheid er is.

De Diabetes Liga ijvert al jaren voor de terugbetaling van glucosesensoren voor personen met diabetes type 2. We zijn verheugd met iedere stap voorwaarts en blijven ons inzetten om de pijnpunten verder aan te pakken.   

Wat is een glucosesensor?

Een glucosesensor of continue glucose monitor (CGM) is een medisch hulpmiddel dat gebruikt wordt om de glucosewaarden te meten bij personen met diabetes. Personen met een glucosesensor hoeven geen of veel minder vingerprikken uit te voeren. Een sensor meet de glucosewaarden in het vocht tussen de cellen in het onderhuids weefsel. Deze waarde is een goede weerspiegeling van de glucose in het bloed, maar heeft wel een vertraging van 5 à 10 minuten. De sensor stuurt de glucosegegevens draadloos naar een ontvanger of een smartphone applicatie. Hierop lees je niet alleen de huidige waarde af, maar wordt ook een voorspelling gemaakt van de toekomstige waardes. Alarmen waarschuwen je bij een te hoge of een te lage glucosewaarde. 

Heb je vragen?