Vraag van de maand - Is gewicht verliezen moeilijker als je diabetes hebt? En maakt insuline je eigenlijk dik?

weegschaal

Vetweefsel als stockruimte voor energie

Wanneer we suikers (koolhydraten) eten of drinken komen deze via ons maagdarmstelsel in de bloedbaan terecht. Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit de bloedbaan in onze cellen kunnen. Op deze manier kunnen we suikers als bron van energie gebruiken voor onze spieren en organen.

Wanneer we meer koolhydraten opnemen dan nodig is, staat insuline klaar om deze ‘extra’ suikers tijdelijk op te slaan als glycogeen in je spieren en lever. Je kan glycogeen beschouwen als een opslagplaats voor glucose. Als je lichaam geen ruimte meer heeft voor glycogeen, dan zal insuline dat omzetten naar vetweefsel.

Geen toename, maar ook geen verlies

Mensen met diabetes type 1 hebben een volledig gebrek aan insuline en moeten dus insuline inspuiten om hun cellen van energie te voorzien en chronische complicaties te voorkomen. Insuline inspuiten alleen zorgt niet direct rechtstreeks voor gewichtstoename, wel kan je aankomen als je regelmatig meer energie opneemt dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.

(Extra) insuline remt wel de afbraak van je vetweefsel. Mensen zonder diabetes hebben natuurlijk ook continue insuline in hun lichaam. Bij personen met diabetes type 1 is er soms echter meer insuline in het lichaam aanwezig, door (frequent) hoge bloedsuikerwaarden die worden gecorrigeerd met extra insuline. Dit zorgt er voor dat vet trager wordt afgebroken wat afvallen niet gemakkelijk maakt. Hoge bloedsuikerwaarden corrigeren is natuurlijk erg belangrijk om complicaties te voorkomen. Hoge bloedsuikerwaarden vermijden is nog beter.

Vermijd hoge pieken in je bloedglucose door volgende tips:

  • Eet koolhydraten in combinatie met veel vezels. Kies voor volkoren brood, volkoren granen en steeds een ruime portie groenten bij de maaltijd.
  • Schat je koolhydraatportie correct in en overdrijf niet in de hoeveelheid pasta of rijst die je opschept.
  • Pas je insuline correct aan op basis van wat je eet. Overleg dit met je behandelend team.
  • Beweeg voldoende. Wandel bijvoorbeeld een blokje om na de maaltijd. Door te bewegen verhoogt ook je insulinegevoeligheid, waardoor deze beter kan werken en je dus minder insuline nodig hebt en minder snel zal bijkomen.