WET PARTYKA eindelijk van start

Wet Partyka zorgt voor meer transparantie ...

Wanneer een schuldsaldoverzekeraar je een bijpremie aanrekent of je weigert omwille van gezondheidsproblemen, dan moet hij dit objectief en redelijk motiveren.

Motiveringsplicht van de verzekeraar

Wanneer een schuldsaldoverzekeraar je een bijpremie aanrekent of je weigert omwille van gezondheidsproblemen, dan moet hij dit objectief en redelijk motiveren.
Deze motiveringsplicht bevat minstens volgende elementen:

  • de medische redenen voor de beslissing
  • bij bijpremie: de hoogte van de bijpremie zowel in euro als in percentage van de basispremie
  • de persoonsgegevens van de raadsgeneesheer van de verzekeraar voor vragen
  • de mogelijkheid voor kandidaat-verzekerden om referenties naar studies en statistieken op te vragen of meer uitleg over de berekening van de bijpremie
  • contactgegevens van en informatie over het ‘Opvolgingsbureau voor tarifering’

Wil je zelf of via je behandelend arts (bv. je huisarts of je specialist) meer informatie krijgen over de motivering van de verzekeraar, dan moet jij of je arts dit schriftelijk aanvragen bij de raadsgeneesheer van de verzekeraar. De verzekeraar moet je vraag binnen de 8 werkdagen schriftelijk beantwoorden.

 

De belangrijkste voordelen van de wet Partyka

 

  1. Het belangrijkste voordeel is dat de wet meer transparantie garandeert. Wanneer een schuldsaldoverzekeraar een bijpremie aanrekent of mensen weigert omwille van medische redenen dan moet hij dit objectief en redelijk motiveren. De motiveringsplicht bevat o.a. het meedelen van de medische reden voor de beslissing, de hoogte van de eventuele bijpremie en de persoonsgegevens van de raadsgeneesheer van de verzekeraar. De raadsgeneesheer moet indien dit wordt gevraagd ook de referenties van studies en statistieken doorgeven waarop zijn beslissing is gebaseerd en/of meer uitleg over de berekening van de bijpremie.
  2. Voor schuldsaldoverzekeringen die worden afgesloten voor de bouw, verbouwing of aankoop van een enige en eigen gezinswoning, zijn er nu ook beroepsmogelijkheden. Wanneer de bijpremie meer dan 125% bedraagt komt men ook in aanmerking voor het solidariteitsmechanisme via de ‘Compensatiekas’. Meer informatie over hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat, kun je terugvinden in het document opgesteld door het Vlaams Patiëntenplatform.

Voor meer informatie over wet Partyka, download het artikel