Risicofactoren voor diabetes type 2

Bij diabetes type 2 zijn er, in tegenstelling tot bij diabetes type 1, een aantal specifieke risicofactoren. Aan sommige risicofactoren kan je niets veranderen, terwijl je andere wel in de hand hebt.

FINDRISC

Bereken je risico op diabetes type 2

online op papier
 

ERFELIJKHEID

Niet - beïnvloedbare risicofactoren

Leeftijd

Er bestaat een rechtlijnig verband tussen leeftijd en diabetes type 2. 65-plussers hebben meer dan 1 kans op 10 om diabetes te krijgen. Tegenwoordig komt diabetes steeds op jongere leeftijd voor en stijgt het risico reeds vanaf 40 jaar.

Erfelijke aanleg

Is er reeds diabetes type 2 vastgesteld bij één van je ouders, broers of zussen, dan wordt de kans groter dat jij ook diabetes krijgt. Ook bij diabetes in de tweede graad (grootouders, ooms/tantes, neven/nichten) heb je reeds een hoger risico.

Verhoogde bloedsuikerwaarden

Indien er reeds een verhoogde bloedsuikerwaarde of ‘prediabetes’ werd vastgesteld, dan is je risico om in de eerstvolgende jaren diabetes type 2 te ontwikkelen 5 tot 7 maal groter. Ook een tijdelijke verhoging van de bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap (zwangerschapsdiabetes) of bij een ziekenhuisopname wijzen duidelijk op een hoger diabetesrisico.

Hoge bloeddruk

indien je een te hoge bloeddruk hebt of vroeger ooit medicatie tegen hoge bloeddruk hebt genomen, verhoogt dit je risico op diabetes type 2.

roken

Beïnvloedbare risicofactoren

Zwaarlijvigheid

Een te hoog lichaamsgewicht is een belangrijk risico voor diabetes, zeker wanneer je een dikke buik hebt. 

Heb jij een gezond gewicht?

Bereken het hier

Ongezonde leefstijl

Te weinig beweging, een te veel aan sedentair gedrag en ongezonde voeding verhogen je kans op diabetes type 2, onafhankelijk van andere risicofactoren. Ook roken, zowel passief als actief, verhoogt het diabetesrisico tussen de 30 en 60%.

 

 

Metabool syndroom

Personen met een combinatie van een dikke buik, hoge bloeddruk en hoge cholesterol hebben tot 5 maal meer kans op diabetes type 2.