Olivier Peters - Diabetes mag niet in de weg liggen van je leven

Elke maand laten we in 'Volop leven met diabetes' een persoon met diabetes of met diabetes in zijn omgeving aan het woord. Deze maand delen we het verhaal Olivier Peters. Olivier heeft diabetes type 1 en zet zich naast zijn werk, als enthousiaste verkoper, in op zijn hobby: ultralopen.

  • 24 jaar
  • Komt uit Hoeselt, Limburg
  • Heeft diabetes type 1
  • Fan van ultralopen, een extreme vorm van lopen met lange afstanden, zoals 50 – 100 of 150+ kilometer

We spreken Olivier enkele weken na zijn deelname aan The Great Escape. Dat is een ultraloop in de Ardennen (Belgisch-Luxemburgse grens), waar verschillende lopers proberen om een traject van 80 of 160 km af te leggen binnen 48 uur. Iets wat Olivier gelukt is, al was het wel moeilijker dan verwacht: “Het was zwaarder dan verwacht, ook al was ik goed voorbereid. Vooral de tweede nacht was ik erg moe en het enige wat je dan wil doen is slapen. Zo’n slaapgebrek en vermoeidheid, daar kan je je niet echt op voorbereiden. Verder was het wel prachtig en een super ervaring.”

Olivier Peters ultraloop

Net zoals de heuvels die hij op en af loopt, waren er ook wat pieken en dalingen van zijn suikerspiegel. Op 5-jarige leeftijd kreeg Olivier namelijk diabetes type 1. Op dat moment werden de schommelingen van zijn suikerspiegel een deel van zijn leven. Diabetes kan je niet uit de weg gaan in je dagdagelijkse leven en al zeker niet tijdens het sporten.

Voor Olivier is de combinatie van diabetes en ultralopen soms wat puzzelen, al kwam diabetes tijdens de Great Escape vooral op de tweede plek: “In de eerste instantie focus je op het lopen en zorgen dat je kan blijven kopen. Op de tweede plek staat dan de suikerspiegel die ook wel goed moet zijn daarvoor. Ik was blij om te zien dat ik tijdens de trail schommelde tussen 120 en 180. Je kan je zo goed mogelijk voorbereiden, maar als je een hele tocht een lage suikerspiegel zou hebben, ja dan loopt het gewoon verkeerd. Ik heb ook veel geluk gehad dat mijn sensoren bleven plakken”, vertelt Olivier. Bij eerdere ultralopen leerde hij al dat uitdroging, een verkeerde beweging of zweet ervoor kunnen zorgen dat je sensor loskomt.

Olivier Peters ultralopen

Een extra factor

Olivier’s verhaal met diabetes start in de kleuterklas. Een toen 5-jarige Olivier voelde zich een week slecht en kreeg nog het advies van zijn oma om ‘een cola met wat suiker te drinken’. Niet veel later komen ze bij de huisarts te weten dat Olivier diabetes type 1 heeft: “Dat was het begin van mijn diabetesverhaal. De huisarts vertelde dat ik diabetes. Zelf herinner ik mij niet veel van die tijd, dus ik vermoed dat het wel goed gegaan is”, lacht Olivier. Zijn ouders namen de zorg voor hem grotendeels over: “Ze hebben zich volledig gestort in de tabellen, de boekjes en de hoeveelheid insuline die nodig was. Mijn ouders vertelde mij dat ik diabetes had, maar ik wist zelf toen niet wat dat juist inhield. Ze hebben ook nooit gezegd dat mijn leven ging veranderen, maar eerder dat diabetes zorgde voor enkele zaken die ik moest meenemen zodat ik mij niet slecht zou voelen. Ze focusten niet op de gevolgen ervan.”

Ja, ik heb diabetes, maar ik heb nooit iets anders gedaan of laten liggen

De ouders van Olivier hadden een vrij positieve benadering bij de diagnose, of zoals Olivier het graag zegt: “een neutrale benadering. Het is wat het is. Ze koppelen er geen negatief of positief gevoel aan en dat neem ik mee in mijn leven. Ja, ik heb diabetes, maar het is een extra factor van de zovelen. Ik denk dat dat als klein mannetje de goede keuze was. Ik heb nooit iets anders moeten doen of kansen laten liggen.”

Door diabetes al bijkomende factor te bekijken, ging het leven van Olivier verder zijn gewone gangetje. Tijdens de lagere en middelbare school deed hij met elke sport mee: “Ik heb er toen rekening mee gehouden, maar nooit mijzelf tegengehouden om alles te geven of competitief te zijn. Van het 4de tot 6de middelbaar speelde ik ook waterpolo met mijn broers”, vertelt hij. Toch stak diabetes daar soms een spaak tussen de wielen, vertelt Olivier: “Ik wist dat mijn suikerspiegel bij waterpolo heel snel op en neer ging. Ik kon een kwartier spelen en daarna was het te laag. Dat werd frustrerend en gaf dan ook de doorslag om met een andere sport aan de slag te gaan.” Na corona vond Olivier de weg naar het ultralopen.

GEEN OBSTAKEL OP JE WEG

In de toekomst neemt Olivier deel aan enkele nieuwe ultralopen. Een van zijn dromen is 4 Legends Trail, dat vergt veel voorbereiding. Tijdens de looproutes moet je een inschatting maken van wat je eet of drink. Iets waar Olivier wel al een goede basis heeft dankzij diabetes: “Ik tel zoveel koolhydraten en zoveel calorieën binnen het uur. Dat is eigenlijk een aanscherping van de basiskennis die ik al had. Wat op zich handig is.”

Welke boodschap wil je nog meegeven aan anderen die diabetes hebben?

Maak je geen zorgen over zaken die je niet kan controleren. Het feit dat je diabetes hebt kan je niet controleren, maar alle andere dingen wel. Blijf je bewust van je suikerspiegel, maar laat het ook los. Diabetes mag niet in de weg liggen van wat je wil bereiken.

*Ultralopen is een vorm van hardlopen waarbij sporters een extreem lange afstand lopen. Denk maar aan Karel Sabbe, die in 2018 de Pacific Crest Trail, een tocht van 4.270 kilometer liep in 52 dagen. Het is een unieke en veeleisende vorm van duursport. Heb je interesse of wil je deze sport gaan doen? Laat je dan goed begeleiden.

Wil je meer bewegen op een laagdrempelige manier? Neem dan een kijkje bij Diabetes Liga Sport en Beweegt en neem de eerste stap!

Olivier Peters ultraloop