Hoe lees je voedingsetiketten?
Is boodschappen doen een routineklus voor jou? Grijp je soms blindelings naar producten die je kent en lekker vindt? Je bent zeker niet alleen. Om te weten wat je eet, moet je weten wat je koopt. Maar wat betekenen al die boodschappen op de verpakking, zoals ‘light’, ‘verrijkt met omega-3’ en ‘zonder toegevoegde suikers’ eigenlijk?
Waarom voedingsetiketten lezen?
Weet jij wat je zoal elke dag in je mond steekt? Lees jij al eens het voedingsetiket voor je een product in je winkelwagen legt? Op het voedingsetiket moet er bepaalde informatie verplicht aangegeven staan. Met die informatie kan jij dan:
- producten met elkaar vergelijken om zo een gezondere keuze te maken
- bepalen wat je wel of niet kan eten als je een voedselallergie hebt.
Een etiket is eigenlijk een bron van informatie voor jou als consument. Die kan nuttig zijn, maar de meeste onder ons begrijpen eigenlijk niet helemaal wat erop staat. De informatie is verwarrend of soms zelf misleidend. Toch kan je betere keuzes maken als je de verpakking eens onder de loep neemt.
Zoals je hierboven al las, zijn producenten wettelijk verplicht om een gedeelte van het voedingsetiket te vermelden. Daarnaast mogen de producenten ook extra informatie toevoegen. Woorden als ‘smeuïge textuur’, ‘vezelrijk’ of ‘light’ zijn bedoeld om het product aan jou te verkopen.
Stap 1: check de ingrediëntenlijst
De ingrediëntenlijst bevat alle ingrediënten die in je voedingsproduct zitten. Het ingrediënt dat het meest in het product zit zal je altijd vooraan de lijst vinden. Wat er het minste inzit, vind je achteraan.
Je koopt best producten met nuttige voedingsstoffen en waarvan het eerste ingrediënt gezond is.
Tip: Is de ingrediëntenlijst een lange opsomming van bekende en onbekende ingrediënten en additieven, zoals de E-nummers? Dan heb je waarschijnlijk ‘ultrabewerkte voeding’ in je handen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn minder gezond en we hebben vaak de neiging om er meer van te eten en dat is natuurlijk nadelig voor je gewicht.
Stap 2: de voedingswaarde begrijpen
De voedingswaarde wordt weergegeven per 100 gram of milliliter. Je houdt de voedingswaarde best in het achterhoofd als je een gezonde keuze wil maken. Vaak moet je de voedingswaarde per portie zelf berekenen, soms wordt deze vermeld. Dat maakt het voor jou handiger, maar soms zijn er sterke verschillen tussen merken en soorten producten. De weergegeven portie kan misleidend zijn, bijvoorbeeld als de portie gebaseerd is op 1 koekje in een verpakking met meerdere koekjes.
Twijfel je tussen 2 producten? Vergelijk dan de voedingswaarde per 100 gram of milliliter en niet per portie of maak gebruik van de Nutriscore.
Tip: Kijk eens naar het zoutgehalte van je product. De aanbeveling is om maximaal 5 gram zout (of 2 gram natrium) per dag te gebruiken. Als je meer dan 5 gram per dag zou gebruiken, dan verhoog je je risico op bepaalde gezondheidsproblemen. 1 gram zout is echter niet gelijk aan 1 gram natrium. In 2,5 gram zout zit ongeveer 1 gram natrium.