Klassiekers in een gezonder jasje

In veel Belgische klassiekers zitten niet zo veel groenten, maar die kan je makkelijk zelf toevoegen. Zo heb je een gezonder bord, maar met een authentieke smaak. Enkele voorbeelden: 

1. Macaroni

Voeg broccoli, bloemkool, sperziebonen, erwtjes of asperges toe. Je kan ook je kaassaus maken op basis van bloemkool. Ook kan je gebakken kipfilet gebruiken.

2. Boerenkost: worst, appelmoes en aardappelen

Vervang de appelmoes door een groente. Je kan ook de appelmoes houden en wat extra groenten toevoegen aan de aardappelen (zoals groentenpuree). 

3. Hamburgers

Maak of koop een plantaardige burger, zoals een groenteburger of falafelburger voor een gezonder alternatief. De voedingswaarde van vleesvervangers (bv. gepaneerde groenteburgers, vegetarische worstjes, falafel) kan sterk variëren en is niet altijd even gunstig. Vaak bevatten ze te veel zout. Geef de voorkeur aan minder bewerkte varianten zoals tofu, tempé en seitan en gebruik de Nutri-Score om betere keuzes te maken binnen de groep van vleesvervangers. 

Leestip: Hoe weet je of een vleesvervanger gezond is?
 

Vegetarische burger

4. Tiramisu

Probeer ook eens een fruittiramisu te maken! Maak laagjes met aardbeien, rabarber of rode vruchten. Laat de koffie even achterwege. Voor een krokantje kan je wel speculoos of lange vingers gebruiken.  

Tiramisu kan je iets gezonder maken door de mascarpone deels of volledig te vervangen door Griekse yoghurt, Skyr of kwark. Deze bevatten meer eiwitten. Ook de suiker kan je vervangen door een een zoetstof. 

5. Stoofvlees

Lekker stoofvlees met extra groenten, heerlijk! Gebruik mager rundsstoofvlees en voeg wortelen, pastinaak, aardappelen, ... toe aan je stoofvlees. Nog steeds de klassieker, maar met extra goede energie voor je lichaam.

Tip: bekijk hier ons recept voor stoofvlees

Fruit tiramisu met aardbeien en stoofvlees kookboek diabetes liga