Kruidenwijzer: hoe gebruik ik kruiden en specerijen?
Appel en kaneel, zalm en dille: kruiden en specerijen zijn ideale smaakmakers om onze dagelijkse gerechten een boost aan smaak te geven. Het zijn goede alternatieven voor zout, suiker en vet als smaakmaker. Bovendien bevatten verse kruiden antioxidanten. Kruiden en specerijen verrijken dus niet enkel onze smaakpapillen, maar ook onze gezondheid!
Basilicum
Verse basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij gestoomde vis, groenten, pastagerechten, salades en mozzarella. Ook gestoofde of gestoomde groenten zoals courgette en aubergine smaken heerlijk met wat basilicum. Scheur de blaadjes voor extra aroma.
- Probeer eens: een verse pesto van basilicum voor deze courgettispaghetti met balsamico tomaten of combineer verse basilicum met aardbei voor een fris tussendoortje.
Kaneel
Kaneel heeft een zoete en houtachtige smaak met een vleugje citroen. Daarom past het goed bij zowel zoete als hartige gerechten zoals stoofvlees, stoofpotjes, couscousgerechten, rijst-, melkgerechten en gebak. Ook groente zoals wortel, rode kool en pompoen zijn lekker met een vleugje kaneel.
- Probeer eens: warme smaak van kaneel met de pittige hitte van chili. Combineer beide in gerechten zoals een chili con/sin carne of een stoofschotel.
Tijm
Tijm kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Het kan lang meekoken, waardoor tijm perfect is voor soepen, sauzen en eenpansgerechten. Tijm is heerlijk bij gevogelte, wild, schaaldieren, lam, vis, groenten (champignons, wortel en aubergines), honing, aardappel, cocktails of mocktails.
- Probeer eens: geroosterde perziken met honing, ricotta en tijm.
Kurkuma
Kurkuma is een felgeel gekleurde specerij. Het geeft niet alleen kleur aan je gerechten, maar het heeft ook een positief effect op de huid, is cholesterolverlagend en is goed voor de gewrichten. Er zijn tot nu toe geen wetenschappelijke studies die dat bevestigen. Kurkuma is wel heerlijk in rijstgerechten, curry’s, en (geroosterde) groente zoals bloemkool en wortel.
- Probeer eens: smoothie van ananas, mango en yoghurt. Voeg een vleugje zwarte peper en kurkuma toe voor een kruidige ondertoon.
- Probeer eens: onze vegetarische tikki masala
Dille
Dille heeft een frisse anijssmaak en past goed bij visgerechten, soepen, salades en sauzen. Gebruik dille in komkommersalades en aardappelgerechten. Je kan zowel de blaadjes als het zaad gebruiken. Voeg dille pas op het einde toe.
- Probeer eens: dille in een salade met watermeloen, komkommer en feta. De verrassende combinatie van de zoete watermeloen, zoute feta, verfrissende komkommer en dille met een beetje citroensap zorgen voor een heerlijke zomerse salade.
Rozemarijn
Rozemarijn is een beetje zoet, zacht en pittig tegelijk. De smaak doet het ontzettend goed in hartige gerechten zoals focaccia, aardappelen in de oven of geroosterde provençaalse groenten. Rozemarijn wordt ook gebruikt om olie, azijn of siroop te infuseren, waardoor ze een subtiele rozemarijnsmaak krijgen. Die je kan gebruiken in saladedressings, marinades of cocktails.
- Probeer eens: een perziken-rozemarijn galette als zoete afsluiter.
Komijn
Komijn kan je als zaad of als poeder krijgen. Het heeft een volle, licht bittere smaak en smaakt goed met pompoen, wortel, bloemkool, bieten en linzen. Het wordt ook vaak gebruikt in hummus en falafel voor extra smaak en diepte.
- Probeer eens: onze heerlijke chili con carne of serveer geroosterde bloemkool met komijn als bijgerecht of snack. Besprenkel de bloemkoolroosjes met olijfolie, komijn, knoflookpoeder en peper. Rooster in de oven tot de roosjes goudbruin en knapperig zijn.
Ook peterselie en bieslook combineren goed met talrijke (groente)gerechten. Voeg gehakte peterselie toe aan asperges of een tomatensalade. Of strooi wat bieslook over je soep of omelet.
Let op: kant-en-klare kruidenmengelingen zoals vis- of spaghettikruiden zijn meestal een mix van voornamelijk zout en andere kruiden en specerijen. Omdat ze zo zout zijn, zijn ze minder gezond dan wanneer je deze mix zelf zou samenstellen.
Tip: voeg verse kruiden zo laat mogelijk toe aan je gerecht om zoveel mogelijk smaak te bewaren. Gedroogde kruiden zoals tijm en rozemarijn geven hun aroma beter af als ze meekoken. Voeg deze zo vroeg mogelijk toe.
Wist je dat...
je verse kruiden zoals basilicum, dille, kervel en koriander tot 12 maanden kan invriezen? Voeg het diepgevroren kruiden rechtstreeks (zonder ontdooien) aan je gerecht toe, zo blijft het aroma beter bewaard. Verse kruiden kan je vaak ook gemakkelijk zelf kweken. Misschien een volgende projectje in een hoekje van de tuin, of je terras of vensterbank?