Dia-Gusta: geroosterde kikkererwten met Chermoula

Geroosterde kikkererwten
Dia-Gusta Logo

Vandaag nemen we opnieuw een duikje in de internationale keuken. Zo gebruiken we de Noord-Afrikaanse kruiden voor Chermoula en tonen we je een lekker bijgerecht met kikkererwten. Perfect voor dat zomerse dipje!

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom zijn we in 2023 gestart met ons nieuw initiatief: ‘Dia-Gusta’. Elke week delen we een nieuw gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken én dat diabetesproof is.

Wat heb je nodig?

Chermoula of charmoula is een marinade uit de Noord-Afrikaanse keuken. Zo wordt het vaak gebruikt in Algerije, Libië, Marokko en Tunesië. De saus is ideaal voor het marineren van kipp, vis of zeevruchten. Vandaag toont De Groentekok, Frank Fol, je dit lekkere bijgerecht van Kikkererwten en Chermoula. 

Op onderstaande afbeelding vind je alle ingrediënten die je nodig hebt!

Ingrediënten chermoula

De bereiding

  • Week de kikkererwten in 3x de hoeveelheid water gedurende 24 uur in de koelkast.
  • Giet af en spoel onder stromend water.
  • Breng de kikkererwten aan de kook in water (met zout), het laurierblad en de knoflookteentjes.
  • Kook zachtjes onder het deksel. Dat kan tot 2 uur duren.
  • Laat de kikkererwten afkoelen onder het kookvloeistof. Verwijder het laurierblad.
  • Giet de kikkererwten af en doe ze in een pan met 1 eetlepel olijfolie. Kruid stevig met de chermoula kruidenmix (en wat extra zeezout).
  • Roerbak de kikkererwten tot ze een licht goudbruine kleur hebben.
  • Was de andijvie en snijd in stukken van 4 cm.
  • Stoof de andijvie in 1 eetlepel olijfolie.
  • De andijvie wordt gebruikt in een warme salade. Laat de andijvie dus wat krimpen, maar zorg er wel voor dat ze krokant blijft.
  • Breng op smaak met (zeezout), zwarte peper en rasp er wat citroenschil over.
  • Verdeel de lauwwarme andijvie over elk bord. Schep er de warme kikkererwten overheen.
  • Sprenkel wat citroensap en een paar druppels olijfolie uit de pan over elke bereiding.
  • Versier met een paar takjes Gangnam Tops en werk eventueel af met wat chermula kruidenmix.
  • Klaar en smullen maar!

Tip van de week

Je kan ook klaargemaakte (zonder toevoegingen) en gare kikkererwten uit blik kopen in supermarkten. Giet deze ook steeds goed af en spoel onder stromend water.

Recept bewaren?

Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken? Dan kan je onderstaande PDF downloaden.

Recept bewaren

Dit recept komt is afkomstig uit 'Wild Cooking' van uitgeverij Lannoo. 

Recepten van Frank Fol, De Groentekok®

 

Voedingswaarde chermoula kikkererwten

Gezond eten: hoe doe je dat juist? En waar moet je op letten? Moet ik rauwe groenten eten? Of kan het ook anders? Wij willen jou helpen om gezonder te eten en daarom gaan we samen de uitdaging aan met Een Week Gezonder.

7 dagen lang nemen we je mee op sleeptouw en laten we je proeven van al het lekkers dat gezond eten kan bieden. Van boodschappenlijstjes maken, je kasten opbouwen met gezonde producten, een gezond weekmenu opstellen, tot gezonde, heerlijke, verrassende recepten en getuigenissen van mensen die hun leefstijl volledig omkeerden.

Schrijf je nu in voor de editie van 2024 en ontvang wekelijkse updates, de twee online magazines, heel wat tips en zoveel meer!

ONTDEK ALLES OVER EEN WEEK GEZONDER HIER!

Campagnebeeld chocomelk een week gezonder 2023