Maak een gezond broodontbijt
De één kiest voor yoghurt, de ander kiest liever voor een boterham of een ander volkorenproduct. Maak met onderstaande stappen een heerlijk gezond broodontbijt. De authentieke boterhammekes, maar dan een tikkeltje gezonder!
STAP 1: Ga voor volkoren
Volkorenproducten zijn altijd de beste basis want ze bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vezels zorgen voor een goede werking van je darmen en dat je niet zo snel weer honger krijgt.
- Volkoren brood
- Volkoren crackers
- Volkoren beschuit
- Volkoren wraps
- Volkoren rijstwafels
STAP 2: Smeer 'm
Vervang boter door een zachte, plantaardige margarine of minarine. Die bevatten veel minder verzadigde vetzuren. Smeer ook niet té enthousiast: een mespunt per snede brood is voldoende.
STAP 3: Lekker beleg
Er is een ruim aanbod aan gezond beleg, ook als je een iets zoeter beleg wil.
- Magere smeerkaas, ricotta, zachte geitenkaas, magere verse kaas, cottagecheese, plattekaas, mozzarella
- (gebakken) Kip of kalkoenfilet, vis
- 100% pindakaas, 100% notenpasta
- Groentespread, hummus
- Een gekookt eitje
STAP 4: Extra groenten en fruit
Maak een heerlijk rijke boterham door verschillende groenten of fruit toe te voegen zoals paprika, avocado, radijsjes, kerstomaatjes, schijfjes aardbei, peer of banaan. Pindakaas met banaan is een gezonde, verrassende en heerlijke smaakcombinatie.
STAP 5: Spice it up!
Maak je boterham extra smaakvol met verschillende kruiden en specerijen zoals peper, curry, kaneel, oregano, knoflookpoeder, chilivlokken, paprikapoeder, tijm, ...
TIP
Bovenstaande stappen kan je natuurlijk ook prima volgen voor een gezonde broodlunch! Ook soep is een goede bron van groenten. Maak een soep die minstens 400 gram groenten per liter water bevat en gebruik maximaal 1 blokje bouillon per liter.