Maak een gezonde warme maaltijd
Wist je dat een gezonde warme maaltijd bestaat uit de helft groenten, een kwart aardappelen - bruine rijst of volkoren pasta en een kwart vlees/vis of een plantaardig alternatief? Dit en meer tips lees je hieronder!
STAP 1: Groenten spelen de hoofdrol
Zorg ervoor dat de helft van je bord gevuld is met groenten. Ga altijd voor minimaal 200 gram groenten per persoon. Je kan zowel verse als diepvriesgroenten gebruiken. Gemakkelijk en handig. Maak je groenten ook eens in de oven klaar: een bakplaat, wat groenten, klein beetje gezonde vetstof, kruiden en huppakee, klaar!
STAP 2: Vlees, vis of een plantaardig alternatief
Een vleesje, visje of tofu op je bord? Jazeker! WIl je een gezonde keuze maken? Kies bij voorkeur voor mager vlees en vervang het 1 of 2 keer per week door (vette) vis. Toch liever iets anders? Als je kiest voor rood vlees of bewerkt vlees, dan is de aanbeveling maximaal 300 gram rood vlees per week en maximaal 30 gram bewerkt vlees per week.
Zoek je gezondere alternatieven voor vlees of vis?
- Eieren: maximum 6 eieren per week, inclusief bereiding
- Quorn, seitan en sojaproducten (bv. tofu, tempeh)
- Peulvruchten: kikkererwten, witte en rode bonen, linzen.
STAP 3: Aardappelen of volle granen
Vul een kwart van je bord met aardappelen of volle granen, zoals volkorenpasta, volkoren couscous, volkoren rijstnoedels of zilvervliesrijst. Naast groenten en fruit zijn ook aardappelen een bron van vitamine c, laat de aardappelen dan ook regelmatig aan bod komen in je weekplanning.
STAP 4: Gezonde vetstoffen
Kies voor een vloeibare bakmargarine of een olie zoals olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie … Om maaltijden te bereiden volstaat één eetlepel vetstof per persoon.
STAP 5: Breng je maaltijd op smaak
Breng je maaltijd op smaak met verschillende kruidenmengsels of verse kruiden. Let op met samengestelde kruidenmixen zoals kippenkruiden, spaghettikruiden … want deze bevatten veel zout.
Inspiratie nodig? Check onze recepten!