Real Time Continue Glucose Monitoring (rt-CGM) bij diabetes

Wat betekent 'rt-CGM'?

Real Time Continue glucose monitoring (rt-CGM) biedt een technologie die bij personen met diabetes type 1, zowel met als zonder insulinepomp, de klassieke vingerprik grotendeels kan vervangen. Een rt-CGM-systeem meet elke 5 minuten het glucosegehalte in het vocht dat stroomt tussen de cellen van het onderhuids vetweefsel. Ontdek hieronder het verschil tussen is-CGM en rt-CGM, inclusief belangrijkste eigenschappen van rt-CGM.

sensor

Hoe werkt een rt-CGM-systeem? 

  • Een rt-CGM-systeem bestaat uit een sensor, een zender (transmitter) en een ontvanger. De sensor wordt onderhuids geplaatst en meet je glucose in het onderhuidse weefselvocht (interstitieel vocht). De zender is verbonden met de sensor en stuurt deze metingen door naar de ontvanger via Bluetooth® of NFC. De ontvanger kan een insulinepomp, smartphone of reader zijn. Op de ontvanger kun je de actuele bloedsuikerwaarde, trendpijlen en een grafiek met de gemeten glucosewaarden aflezen. Ook kun je alarmen instellen (met persoonlijke limieten), die bij een (dreigende) te lage (hypoglycemie) of te hoge waarde (hyperglycemie) van zich laten horen.

 

  • rt-CGM geeft een totaalbeeld van het glucoseprofiel doorheen de dag en nacht. Hieruit kun je veel over je diabetes leren. Ook voor het diabetesteam is dit een hulpmiddel om de behandeling zo goed mogelijk op punt te stellen. De gegevens van het rt-CGM-systeem kun je gemakkelijk delen. Zo kan er een sms worden verstuurd bij waarden buiten het streefbereik en kunnen gekoppelde personen de sensorwaarden op afstand volgen. rt-CGM is terugbetaald voor personen met diabetes type 1.

Hoe zit het met de vingerprik?

Hou er rekening mee dat de glucosewaarden die door de rt-CGM gemeten wordt, een vertraging (de zogeheten lag time) van 10-15 minuten kan hebben ten opzichte van de vingerprik. Sommige sensoren moet je dagelijks standaard kalibreren met een vingerprik. Bij de meeste sensoren hoef je dit echter niet meer te doen. Twijfel je aan je glucosewaarden, aarzel dan zeker niet om een meting via de vingerprik uit te voeren.  

sensor

Wat is het verschil tussen rt-CGM en is-CGM?

Naast de rt-CGM-techniek bestaat ook de intermittent scanning continue glucose monitoring (is-CGM), beter bekend onder de merknaam FreeStyle Libre 2 van de firma Abbott. Ook voor is-CGM wordt een sensor in de huid geplaatst. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee technieken. rt-CGM-systemen sturen automatisch elke 5 minuten de gemeten glucosewaarde door. Bij de FreeStyle Libre moet je zelf scannen om de actuele waarde (en een grafiek van alle scans van de afgelopen 8 uur) te zien.