Met diabetes in bed

voeten van koppel onder een deken

Seksualiteit hoort bij het leven en iedereen heeft recht op seksuele gezondheid. Seksuele problemen komen frequent voor. Dit geldt ook voor mannen en vrouwen met diabetes, maar bij hen komt het jammer genoeg nog vaker voor. Het is belangrijk dit bespreekbaar te maken, zodat een oplossing kan gezocht worden.

Uit onderzoek blijkt dat 18% van de Vlaamse vrouwen en 11% van de Vlaamse mannen minstens 1 seksuele functiestoornis of disfunctie rapporteren. Als je diabetes hebt, kun je net als iedereen te maken krijgen met seksuele problemen, maar het risico is wel hoger. In sommige gevallen kan er door de diabetes een invloed zijn op de seksuele prestaties en de verlangens en gevoelens van intimiteit.

Vaak zijn ook psychische en relationele factoren in het spel. Zo kunnen aanpassingsproblemen rond de diabetes of spanningen in iemands relatie of op het werk de zin in seks sterk beïnvloeden. Ook schaamte en angstgevoelens kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld schaamte over het eigen lichaam of angst voor een hypo tijdens het vrijen. Let wel, seksuele problemen hoeven niet noodzakelijk iets met je diabetes te maken te hebben.

Vaak blijven seksuele problemen onbesproken uit schaamte. Het is nochtans belangrijk bij het vermoeden van een seksueel probleem, dit te melden aan je arts. Dit kan in sommige gevallen wijzen op een onderliggende aandoening. Anderzijds zijn er specifieke behandelingen voorhanden. Als het nodig is, kan er advies van een specialist worden ingewonnen.

 

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht