Het coronavirus

07-02-2020
affiche maatregelen coronavirus

De uitbraak van het coronavirus beheerst de nieuwsverslaggeving van de afgelopen weken. Ook vandaag is er nog héél veel, soms ook verwarrende informatie over dit virus.

Een virus kan de bloedsuikerspiegel sterk ontregelen, wat personen met diabetes net vatbaarder maakt voor ernstigere gevolgen.

Het coronavirus is zoals het griepvirus besmettelijk en van mens tot mens overdraagbaar. Juist hierdoor blijft het aantal ‘besmettingen’ zo snel stijgen. Paniek is echter niet nodig. Waakzaam zijn en stabiele bloedglucosewaarden nastreven zijn wel aangeraden. Wanneer jouw bloedglucosewaarden binnen de gewenste grenswaarden blijven heb je vaak een betere weerstand. Daarnaast zijn voldoende water drinken, gezonde voeding, voldoende nachtrust en een goede conditie elementen die een positief effect hebben op de weerstand.
 
Hoe herken ik het coronavirus?

De symptomen lijken op die van een griep, waarbij koorts en hoestbuien op de voorgrond treden. Wanneer het virus zich naar de longen verplaatst kunnen ademhalingsproblemen optreden en in een later stadium kan dit een infectie aan de bovenste luchtwegen veroorzaken. Voor personen met chronische aandoeningen zoals diabetes is de kans op verwikkelingen groter. Zo kan de infectie bij deze groep mogelijks een longontsteking veroorzaken. Voor personen die reeds verzwakt zijn kan dit dodelijk zijn. Weet dat ‘een gewoon griepje’ ook jaarlijks dodelijke slachtoffers (personen die reeds sterk verzwakt zijn) eist. Stress en paniek rond het coronavirus zijn dus voorlopig niet nodig.

In België werden tot op heden 9 besmettingen gemeld (2/3/2020). Deze personen zijn reeds in behandeling en vormen dan ook geen gevaar voor de rest van onze bevolking. 

Bij hoge koorts en zware hoestbuien is het raadzaam om een arts te contacteren.

Heb je meer vragen over de relatie tussen diabetes en ziektes zoals griep, verkoudheid, enzovoort? Contacteer dan zeker onze Infolijn via het gratis nummer 0800 96 333.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht