Diabetestechnologie achter het stuur

frown

Het probleem

Sinds 1 juli 2022 is er een nieuwe wetgeving omtrent het gebruik van mobiele elektronische apparaten achter het stuur. De wet luidt:

“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

De wet is er gekomen omdat afleiding van de bestuurder tijdens het rijden, zoals het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat, het risico op een ongeval aanzienlijk vergroot.

Maar, de wetgeving impliceert dat personen met diabetes ook geen diabetestechnologie mogen hanteren achter het stuur.

Wat mag niet:

  • Scannen van een sensor met een reader of smartphone (ook niet bij een alarm)
  • Bedienen van de insulinepomp

Dit mag zowel niet tijdens het rijden, voor een rood licht of in een file.

Wat mag wel:

  • Aflezen van glucosewaarde op smartwatch of smartphone/reader die in een houder zit. Dus personen met een real time CGM kunnen hier eventueel gebruik van maken.
  • Stilstaan op een veilige plaats of parkeren om diabetestechnologie te hanteren of manipuleren. Pas op, je staat enkel stil wanneer je iemand laat in – of uitstappen of je auto in- of uitlaadt ( ≠ in de file of voor rood licht).
  • Eten. Maar de rijgeschiktheid mag er niet door aangetast worden. Voorzie dus eten dat gemakkelijk hanteerbaar is.

Opvolging door Diabetes Liga

Na nauw contact met het VIAS en de Federale overheidsdienst Mobiliteit is duidelijk geworden dat er geen uitzondering voorzien zal worden in de wetgeving voor personen met diabetes. De redenering is dat ook bij het gebruik van diabetestechnologie er verminderde rijbekwaamheid is, wat ten allen tijde vermeden wil worden. Bij betwistingen (dus na vaststelling van een overtreding) kan de rechter wel rekening houden met verzachtende omstandigheden (vb. gebruik van gsm voor scannen van glucosesensor bij een alarm).

Ook hier geldt “beter voorkomen dan genezen”. Lees in deze brochure concrete tips over hoe je je als persoon met diabetes best begeeft in het verkeer.

Personen die met deze wetgeving problemen ondervinden, kunnen vrijblijvend contact opnemen voor verdere hulp met de Diabetes Liga, via onze Infolijn.

infolijn logo
pen

Wat kan jij doen?

Lees hier concrete tips over hoe je je als persoon met diabetes best begeeft in het verkeer.

- Deel je getuigenis, bezorgdheid of suggesties met ons via liga@diabetes.be.