Jolien Plaete - Gezond Leven vzw

Wie ben ik? 

Leeftijd: 33 jaar

Woonplaats: Vlaamse Ardennen

Beroep: Senior stafmedewerker voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

Opleiding: Bachelor in de voedings- en dieetkunde, master in gezondheidsvoorlichting en -bevordering en doctoraat Gezondheidswetenschappen.

3 kinderen van 2,5, 4 en 7 jaar.

 

Jolien Plaete - Gezond Leven vzw (2)
Campagnelogo appel een week gezonder

Waarom sta je achter Een Week Gezonder?

Hoe meer de gezonde boodschap verspreid wordt, hoe beter. Verschillende organisaties die werken rond het thema gezonde voeding kunnen elkaar daar in versterken. Bewustwording van (on)gezond eetgedrag is een belangrijke stap en daartoe kan deze campagne bijdragen. De campagne reikt ook concrete info aan (bv. recepten, weekmenu's, tips om betaalbaar te koken) om met aan de slag te gaan.

Na de gezonde week zal het echter belangrijk zijn dat deelnemers persoonlijke plannen maken en stap voor stap volgen om gezonde gewoontes na te streven die ook op lange termijn behouden worden. De gezonde week kan inzicht geven in moeilijkheden en oplossingen om gezonder te blijven eten.

Wat betekent gezond eten voor jou? 

Gezond eten betekent voor mij gevarieerd eten volgens de voedingsdriehoek: in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding eten- zo weinig mogelijk lege calorieën zoals frisdrank, chips, koeken, ... eten en drinken- je consumptie matigen, door niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft.

Wat is de belangrijkste tip die je kan meegeven? 

Verander je eetpatroon stapsgewijs en maak binnen de gezonde opties keuzes die jou echt liggen. Ga op zoek naar wat gezond is, maar ook naar wat voor jou lukt en wat jij lekker en dus vol te houden vindt. Bijvoorbeeld niet iedereen lust granola met noten. Lust jij liever een boterham bij je ontbijt, dat is goed, maar kies dan voor een volkoren versie.\n\nNu en dan eens een minder gezonde uitspatting kan ook, geniet er dan vooral van maar maak die niet standaard. Bijvoorbeeld eens een frisdrank in het weekend, maar niet elke dag.

voedingsdriehoek gezond leven diabetes

Hoe kan je op een gemakkelijke manier aan verleiding weerstaan?

De dag van vandaag is er bijna overal en altijd ongezonde voeding beschikbaar. Dat maakt het extra moeilijk om te weerstaan aan onze van nature aangeboren voorkeur voor zoete, vette en zoute voeding. Bij Gezond Leven vzw pleiten we voor een gezondere voedselomgeving omdat gezond eten niet louter een individuele verantwoordelijkheid is. Zo proberen we te werken aan een gezond aanbod op school, op het werk, in zorginstellingen, in de publieke ruimte, ...

In de tussentijd geven we ook tips om te weerstaan aan de huidige verleiding:

  • Richt je omgeving in zodat de gezonde keuze voor de hand ligt en de ongezonde moeilijker wordt. Leg fruit bijvoorbeeld in het zicht in de keuken en bewaar geen snoep of koeken in je auto of op kantoor.
  • Bereid je voor op 'noodgevallen': stop een portie soep of pastasaus in de diepvries voor dagen met weinig tijd. En neem een flesje water of zakje noten mee in je tas, zodat snoepautomaten of tankstationsnacks je onderweg niet in verleiding brengen. Herken reclame voor ongezonde voeding en laat je niet vangen door promoties.
  • Gemakkelijk volhouden: Moet je nu van vandaag op morgen je hele eetpatroon omgooien? Nee hoor, elke kleine verbetering is een stap vooruit. Hou het vooral haalbaar voor jezelf. Start bijvoorbeeld met één stuk fruit per dag, als je dat nu nog niet deed. Bevalt dat je en wordt het een gewoonte? Probeer dan nog een extra stap in te bouwen.

En geef vooral niet op wanneer je eens een terugval hebt. Het gebeurt de besten! Planmatig werken kan je daarbij helpen. Stel bijvoorbeeld een weekmenu en boodschappenlijstje op of maak een haalbaar plan.

Enkele kleine aanpassingen met een groot effect:

  • Vervang koffiekoeken door wit, bruin of meergranenbrood of nog beter door volkoren brood
  • Vervang witte rijst/pasta door de helft witte en de helft bruine rijst/volkoren pasta of nog beter door bruine rijst/volkoren pasta
  • Vervang fantasie ontbijtgranen door granola of ontbijtgranen met nutri-score A of B of nog beter door muesli/havermout of volkoren ontbijtgranen zonder toevoegingen
  • Vervang vleeswaren door kaas/gebakken kip/eitje of nog beter door groentespreads/hummus
  • Vervang boter in de pan door een beetje minder boter en wat olie of nog beter door olie in de pan
  • Vervang fruitsap door fruitsap aangelengd met water of nog beter door water met een smaakje (bv. schijfje appelsien)
  • Vervang borrelnootjes door gezouten noten of nog beter door ongezouten noten
  • Vervang choco door de helft choco en de helft pindakaas of nog beter door pindakaas
  • Halveer je portie vlees, maak bv. spaghetti saus waarbij je de helft van het gehakt vervangt door linzen\n- maak een wok met peulvruchten ipv met vlees, lekker en snel klaar

& Many more, ... maar kies dus vooral de quick wins die voor jou werken.

Visuals superfood

Wat is volgens jou de grootste fabel rond voeding? 

Superfoods! Er bestaat niet zo'n wonder voedingsmiddel zoals bv. chia- en hennepzaad, honing, vette vis, gojibessen, knoflook, donkere chocolade, ...). Bedrijven die ze produceren, beweren dat deze superfoods uitzonderlijk veel voedingsstoffen en antioxidanten bevatten. Ze zouden energie geven, hart- en vaatziekten voorkomen en zelfs helpen om af te vallen. Laat je echter niets wijsmaken: superfoods bestaan niet.

Mag je superfoods eten? Ja, met mate. Word je er echt zoveel gezonder van? Nee, dat is niet bewezen. Varieer dus met andere groenten en fruit. Alleen dan krijg je genoeg vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen.

Wat staat er vaak op het menu als je gasten bij je thuis ontvangt? 

Spaghetti, maar dus evengoed die met de helft gehakt/de helft linzen.

Wat schaft de pit vandaag bij jou thuis? 

Wok met kikkererwten, diepvries groentenmix en volkoren rijst. Lekker en vooral ook snel na een lange werkdag. De kindjes vinden het ook leuk om op zoek te gaan naar "de bollekes".

guilty pleasure Jolien Plaete

You are only human too. Wat is jouw guilty pleasure? 

Frietjes :)

Wil je nog iets delen? 

  1. Focus op voeding, niet op voedingsstoffen. Het effect van een voedingsmiddel als geheel is groter dan de som van de voedingsstoffen die het bevat. Bv. Een appel eten is iets anders dan het sap van die appel drinken. Als je de appel in zijn geheel eet zal je bijvoorbeeld veel sneller verzadigd zijn.
  2. Vermijd voedingsmiddelen met een lange lijst van ingrediënten van bekende en onbekende ingrediënten en additieven. Bv. Kies voor een perzik ipv. voor een perziksnoep.