Help ons meer aandacht te geven aan de mentale impact van diabetes

distress

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag - 14 november 2023 - wil de Diabetes Liga meer aandacht geven aan de mentale impact van diabetes. Patient empowerment of de persoon met diabetes zelf zorgkrachtig maken is ons jaarthema van 2023. De mentale impact van deze constante zelfzorg wordt dan ook vaak onderschat bij personen met diabetes.

Diabetes is bij uitstek dé chronische aandoening waarbij zelfmanagement cruciaal is voor een optimale behandeling. De constante nood aan zelfzorg brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee, wat een groot effect kan hebben op je mentale gezondheid. Niet alleen voor de personen met diabetes zelf, maar ook voor de mensen in de omgeving van personen met diabetes. Denk maar aan ouders of partners.

Hoe ervaar jij de mentale impact van diabetes?
Om te polsen in hoeverre diabetes een impact heeft op je mentale welzijn stelden we een bevraging op. Momenteel worden de resultaten hiervan verwerkt.

Wat is diabetes distress? Diabetes distress is emotionele stress die het resultaat is van diabetes en het dagelijks zelfmanagement. Na het invullen van de vragenlijst kregen respondenten meer uitleg over de mogelijke mentale impact van diabetes.