Voeding

Voeding is een belangrijke basis in de diabetesbehandeling. Maar de tijd van een streng "diabetesdieet" is gelukkig voorbij.

Voeding kan binnen de diabetesbehandeling gezien worden als een basispijler waarop alle andere behandelingen steunen. Zonder een aangepaste voeding is het immers noch met bloedsuikerverlagende pilletjes, noch met insuline mogelijk om de diabetes goed onder controle te houden. De basis van het advies is een gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek, die trouwens voor iedereen geldt. Er is wel extra aandacht nodig voor koolhydraten en ook vetten en voedingsvezels zijn van belang. Daarnaast is het ook belangrijk dat de voeding niet meer energie aanbrengt dan je nodig hebt, om je gewicht onder controle te houden.
Kleine eenvoudige aanpassingen in het bestaande voedingspatroon, onder deskundige begeleiding van een diëtist, kunnen al voldoende zijn om het gewenste doel te bereiken.
 

De laatste jaren krijgt het gebruik van koolhydraatarme voeding heel wat aandacht, onder andere als voedingstherapie voor de preventie of behandeling van type 2 diabetes. Daarnaast zijn er de reeds bestaande voedingsadviezen bij type 2 diabetes, die eerder koolhydraatrijk zijn.

Het gebruik van koolhydraatarme voeding bij personen met diabetes type 2 – met of zonder overgewicht – is  één van de mogelijke voedingsinterventies, maar kan niet als standaardtherapie beschouwd worden. Het is van groot belang om bij het starten met koolhydraatbeperkte voeding medisch goed te worden begeleid o.a. om – indien nodig –bloedsuikerverlagende medicatie alsook bloeddrukmedicatie aan te passen. De kans op een hypoglycemie neemt toe bij de combinatie van koolhydraatbeperkte voeding en het gebruik van medicatie die de insulineproductie stimuleert of bij gebruik van insuline zelf. Een voeding zeer laag aan koolhydraten is niet voor iedereen geschikt en mag enkel op medisch voorschrift worden gestart en onder strikte begeleiding van arts en diëtist.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht