Dia-Gusta: stoofvlees

Header_Stoofvlees met frietjes

Een Belgische klassieker

Dia-Gusta Logo

Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar voor personen met diabetes is dat nog een tikkeltje belangrijker. Daarom starten we vanaf de eerste week van januari met een nieuw initiatief. Elke zaterdag posten we een gezond, lekker en eenvoudig recept dat iedereen kan klaarmaken en diabetesproof is. Welkom bij ‘Dia-Gusta’!

We beginnen direct met een Belgische klassieker die iedereen kent: Stoofvlees met frietjes uit de oven. Wat is er beter dan een hartig bord met stoofvlees en krokante frietjes om je op te warmen tijdens de winter? Niets hoor ik je denken? Exact!

Lees hieronder het heerlijke recept voor Belgisch stoofvlees met frietjes.

Wat heb je nodig?

Naast de klassieke ingrediënten, zoals bruin tafelbier, rundsstoofvlees en een boterham met mosterd, gaan we ook lekkere groenten zoals pastinaak en wortelen toevoegen. 

Op de afbeelding beneden vind je alle ingrediënten die je nodig hebt:

Ingrediënten stoofvlees

De bereiding

  • Snij de pastinaak en wortelen in kleine blokjes.
    Versnipper ook de ui.
  • Verhit de vloeibare margarine in een kookpot en bak het stoofvlees bruin.
  • Voeg de uit toe en laat 5 minuten meestoven op een laag vuur met deksel.
  • Blus met het bier en schraap de aanbaksels los.
  • Voeg de Luikse siroop en de laurierblaadjes toe.
  • Breng op smaak met tijm.
  • Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven.
    Laat het bouillonblokje volledig oplossen en breng alles aan de kook op een hoog vuur.
  • Besmeer de snede brood met mosterd.
  • Leg de snede brood in de kookpot met de mosterdkant naar beneden. Laat vervolgens 60 minuten sudderen op een laag vuur met het deksel erop.
  • Voeg na 60 minuten de blokjes pastinaak en wortel bij het stoofvlees en laat nog eens 30 minuten sudderen op een laag vuur.
  • Klaar en smullen maar!
Stoofvlees voedingswaarde

Tip van de week

Frietjes (diepvries of zelfgemaakt) uit de friteuse zijn heel lekker, maar helaas ook wat ongezonder. Probeer je frietjes eens in de oven te bakken. Even goudbruin, knapperig en beter voor je gezondheid!

De voedingswaarde voor één persoon kan je op de afbeelding rechts terugvinden.

Bewaar het recept

Wil je dit recept bewaren om in de toekomst nog eens te maken?
Dit recept komt uit het kookboek 'Lekker koken met diabetes' van de Diabetes Liga.

Je kan dit boek bestellen via de webshop of download onderstaande PDF:

Download het recept