Afschaffing van remgeld voor diëtetiek, podologie en preventieve mondzorg ook voor personen in zorgtraject diabetes type 2 en diabetesconventie

arts

We zijn verheugd te kunnen meedelen dat het afschaffen van de remgelden voor diëtetiek, podologie en preventieve mondzorg binnen het opstarttraject ook werd doorgetrokken naar het zorgtraject diabetes type 2 en de diabetesconventies (zowel voor personen met diabetes type 1 als diabetes type 2). We ijverden als Diabetes Liga hier sterk voor en zijn verheugd dat het RIZIV dit heeft doorgevoerd. Het opstarttraject en huidige wijzigingen zijn van start gegaan op 1 januari 2024.

Samengevat:

Podologie

Zowel personen in opstarttraject, zorgtraject als één van de diabetesconventies krijgen 2 keer per jaar een volledige terugbetaling van hun consultatie (45 minuten) bij een podoloog, als je een verhoogd voetrisico hebt.

Diëtetiek

Personen in het opstarttraject en het zorgtraject hebben recht op 2 volledig terugbetaalde sessies (30 minuten) bij de diëtist. Personen in de diabetesconventie kunnen steeds kosteloos terecht bij de diëtist van het conventiecentrum en hebben hier dus geen recht op (ook voorheen niet).

Preventieve mondzorg

Personen in het opstarttraject, zorgtraject diabetes type 2 en de diabetesconventie krijgen jaarlijks een preventief mondonderzoek door de tandarts volledig terugbetaald.

 

Meer informatie over het opstarttraject kan je terugvinden via onze website: https://www.diabetes.be/nl/opstarttraject. Als (professioneel) lid van de Diabetes Liga kan je meer informatie ook terugvinden in het volgende Vlaams Tijdschrift voor Diabetologie en/of Diabetes Info.

Onze brochure ‘Zorgsystemen en voorzieningen bij diabetes’ werd recent aangepast en herdrukt. Een online versie kan je via deze link terugvinden.

Meer uitgebreide informatie (voor zorgverleners) kan je terugvinden op de website van het RIZIV: https://www.riziv.fgov.be/nl/nieuws/opstarttraject-diabetes-vanaf-1-januari-2024-wat-verandert-er-voor-zorgverleners.

Alle info over de verschillende zorgsystemen