Belgisch Diabetesforum stelt Witboek en prioriteiten voor

Het aantal mensen met diabetes in België neemt jaar na jaar sterk toe. Naar schatting draagt één op tien volwassen Belgen de gevolgen ervan. Meer dan een kwart daarvan zijn 65-plussers. Dat zijn ongeveer 1 miljoen mensen die lijden aan hyperglykemie, een cijfer dat in de toekomst zal blijven stijgen. Dit illustreert het belang van deze uitdaging voor de komende jaren. Daarnaast heeft de huidige pandemie ook de aandacht gevestigd op de kwetsbaarheid van het deel van de bevolking dat aan diabetes lijdt.

Het Belgisch Diabetesforum werd meer dan een jaar geleden opgericht en brengt specialisten, praktijkmensen en actoren die tegen de ziekte strijden samen. Het forum wil nagaan hoe de preventie en de behandeling van diabetes in België kan worden verbeterd ten voordele van het welzijn van patiënten. Daarbij streeft het forum ook naar een efficiëntere inzet van middelen.

Dankzij een brede en diepgaande bevraging van actoren die dagelijks met diabetes en de bijhorende complicaties geconfronteerd worden, is een Witboek opgesteld waarin een gedeelde visie en prioriteiten zijn uiteengezet. Het Witboek bevat hiertoe een lijst van concrete aanbevelingen, gegroepeerd per thema. Het Belgisch Diabetesforum heeft drie prioriteiten vastgesteld waarop de activiteiten in de komende maanden zullen focussen:

  1. Ontwikkelen van een geïntegreerde strategie voor het beheer van diabetesdata en zorgen voor een waardevol en efficiënt gebruik ervan.
  2. De zorg toegankelijk(er) maken voor iedereen, met inbegrip van het potentieel van de digitalisatie (eHealth, apps, teleconsultatie).
  3. De zorg als echt teamwerk organiseren, onder meer door een betere integratie van de eerstelijnszorg.

Het uitwerken van acties om tegemoet te komen aan deze prioriteiten moet ons toelaten om beter te reageren op de toenemende prevalentie van diabetes in België. Het Forum wenst eveneens de aandacht te vestigen op de specifieke problemen van kinderen en tieners met diabetes.

De zorg voor diabetespatiënten in België is over het algemeen al van een hoog niveau. Gezien de evolutie van de ziekte en de stijging van de prevalentie in de bevolking, mag dit echter niet in de weg staan van de nodige extra inspanningen. Het Belgisch Diabetesforum nodigt daarom de beleidsmakers en betrokken publieke actoren uit om dit Witboek te lezen, zodat zij nu al kunnen vaststellen welke wegen bewandeld moeten worden om deze aanbevelingen uit te voeren.

Het Belgisch Diabetesforum wil een constructieve dialoog aangaan met de politieke autoriteiten en actoren die bij de voornoemde uitdagingen betrokken zijn.

Deel uw opmerkingen of suggesties over dit werk via info@belgiandiabetesforum.be.

 

De leden van het stuurgroep van het Belgisch Diabetesforum zijn de Diabetes Liga en de Diabetes Vereniging (AD), Professor L. Crenier (ULB), Professor C. Mathieu (KU Leuven), Professor F. Nobels (OLV Aalst) en de bijdragende leden AstraZeneca, Bemedtech, Boehringer-Ingelheim, Eli Lilly, MSD, Novo Nordisk en Sanofi.