Nieuw voedingssupplement heeft bescheiden effect op overgewicht

pillen

In heel wat kranten wordt aandacht besteed aan een nieuw voedingssupplement op basis van de gepasteuriseerde bacterie Akkermansia muciniphila. Dit is een bacterie die van nature in onze darm leeft. Bij mensen met overgewicht, hoge cholesterol en risico op diabetes en hart- en vaatziektes is de bacterie in veel lagere hoeveelheden aanwezig. Dus dacht men eraan om deze bacterie oraal toe te dienen.

Een wetenschappelijke studie toonde in 2019 aan dat het innemen van deze bacterie zorgt voor een verbetering van de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en het lichaamsgewicht. De veiligheid van het supplement werd bevestigd door het bevoegde Europese agentschap (EFSA) en het supplement is vanaf september beschikbaar in België (€ 65/maand).

Als Diabetes Liga juichen we ieder initiatief gericht op het verbeteren van de gezondheid van personen met (een risico) op diabetes toe. Maar, we blijven kritisch:

  1. de werkzaamheid van het supplement werd niet aangetoond bij personen met diabetes maar bij personen met overgewicht en insulineresistentie (prediabetes)
  2. de lange termijneffecten zijn nog niet onderzocht (studieduur was 3 maanden)
  3. de vermelde verbeteringen zijn relatief beperkt (bv. lichaamsgewicht: - 2kg op 3 maanden)
  4. de interacties met andere medicatie is niet gekend
  5. er is tot op heden maar 1 placebo-gecontroleerde dubbelblinde studie beschikbaar (Depommier et al. Nat Med 2019).

Vraag zeker raad aan je behandelend team als je overweegt om dit supplement toch te nemen. Meer lezen kan op de website Gezondheid en Wetenschap, een initiatief van de Vlaamse Overheid met als doel om burgers te informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie.