Nieuwsbericht ‘diabetestechnologie achter het stuur – wat zegt de wet?

auto

Sinds 1 juli 2022 is er een nieuwe wetgeving van kracht omtrent het gebruik van mobiele elektronische apparaten achter het stuur. Deze wetgeving heeft ook een impact op personen met diabetes.

De wet luidt: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

De wet is er gekomen omdat afleiding van de bestuurder tijdens het rijden, zoals het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat, het risico op een ongeval aanzienlijk vergroot. Maar, de wetgeving impliceert dat personen met diabetes ook geen diabetestechnologie mogen hanteren achter het stuur. Voor het overtreden van deze wetgeving kan een boete worden uitgeschreven.

Wat betekent dit concreet voor jou?

Wat mag wel

  • Aflezen van een smartphone/reader die in een houder zit. Dus enkel personen met een real time-CGM kunnen hier eventueel gebruik van maken. Je dient wel steeds, ook in deze situatie, ‘rijbekwaam’ te blijven.
  • Stilstaan of parkeren om diabetestechnologie te hanteren of manipuleren.
  • Eten, maar de rijgeschiktheid mag er niet door aangetast worden. Voorzie dus eten dat gemakkelijk hanteerbaar is.

Wat mag niet

  • Scannen van een sensor met een reader of smartphone (ook niet bij een alarm).
  • Bedienen van de insulinepomp.

Pas op, je staat enkel stil wanneer je iemand laat in- of uitstappen of je auto in- of uitlaadt (dit geldt dus niet voor stilstaan in de file of voor een rood verkeerslicht)!

Waar ijvert de Diabetes Liga voor?

We bekijken samen met het VIAS, het instituut voor de verkeersveiligheid, welke oplossing er kan komen voor personen met diabetes. Dit kan misschien een uitzondering in de wetgeving voor personen met diabetes zijn, maar meer waarschijnlijk zullen we gaan richting een milde toepassing van de wet door de politie.

Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het Diabetes Info magazine. Ben je lid van de Diabetes Liga, dan valt het binnenkort in je bus!