Stopzetting INSUMAN BASAL en INSUMAN RAPID op de Belgische markt

insuline

De firma Sanofi bracht ons op de hoogte dat al hun vormen van humane insuline, met name INSUMAN BASAL en INSUMAN RAPID, stopgezet zullen worden op de Belgische markt. Deze stopzetting is niet te wijten aan kwaliteits- of veiligheidsproblemen, maar aan internationale tekorten van de grondstoffen waardoor er keuzes gemaakt moesten worden. Er zijn gelijkaardige alternatieven op de Belgische markt (met een herbruikbare pen).

Humane insulines zijn de oudste insulines die in België op de markt zijn. De snelwerkende humane insuline (type Insuman Rapid) heeft een eerste effect na ongeveer een half uur, met een piekeffect na 2 tot 4 uur. De nieuwere, ultrasnelwerkende insuline-analogen beginnen sneller te werken (na 5 à 15 minuten) en hebben veel vroeger hun piek (na 1 à 2 uur). Het werkingsprofiel van de ultratrage insuline-analogen is veel ‘vlakker’ dan de trage humane insulines (type Insuman Basal).  De werkingsprofielen van de insuline-analogen zijn veel gelijklopender met het werkingsprofiel zoals van lichaamseigen insuline. Het risico op hypo’s is bij humane insulines doorgaans groter dan bij insuline-analogen. Hier vind je meer informatie over het gebruik van insuline en een lijst van alle insulines op de Belgische markt.

Deze humane insulines van Sanofi (INSUMAN BASAL en INSUMAN RAPID) zullen ten laatste op 16 januari 2023 definitief worden stopgezet. Maar een eerder tekort kan niet uitgesloten worden.

Ben je een persoon met diabetes die minstens één van deze insulines gebruikt? Neem dan contact op met je behandelend arts voor het bespreken van een gepast alternatief (je wacht best niet af tot januari 2023).

Bij overschakeling naar een alternatief kan het raadzaam zijn om in het begin extra bloedglucose metingen uit te voeren.

Heb je verder vragen, neem dan contact op met onze Infolijn:  0800 96 333 of infolijn@diabetes.be.